FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tri četvrtine Hrvata smatra da je RH u pravu u sporu sa Slovenijom

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Velika većina hrvatskih građana, njih75%, smatra da je Hrvatska u pravu u slučaju pograničnog spora saSlovenijom, 3% ih drži da obje države imaju pravo, dok u Slovenijipolovica žitelja smatra da je njihova zemlja u pravu, a njih 18% držida su obje države u pravu, rezultati su novog istraživanja.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Velika većina hrvatskih građana, njih 75%, smatra da je Hrvatska u pravu u slučaju pograničnog spora sa Slovenijom, 3% ih drži da obje države imaju pravo, dok u Sloveniji polovica žitelja smatra da je njihova zemlja u pravu, a njih 18% drži da su obje države u pravu, rezultati su novog istraživanja.

Istraživanje na temu "Stajališta hrvatske i slovenske javnosti u svezi posljednjih napetosti oko granice", telefonski su proveli tvrtka Prizma istraživanja u Hrvatskoj i agencija CATI u Sloveniji, a rezultati su u srijedu priopćeni javnosti.

Istraživanje je u obje zemlje provedeno u periodu između 2. i 5. rujna, na reprezentativnom uzorku populacije starije od 18 godina. Oba istraživanja obuhvaćala su jednaka pitanja kako bi pružila što bolji uvid u javno mnijenje te ilustrirala razlike u mišljenjima građana dviju zemalja.

Polovica građana Hrvatske smatra da su u pozadini spora politički interesi država, a 38% je udio onih koji smatraju da je nesposobnost vlada obiju država ishodište ovog spora sa Slovenijom. Stanovnici Slovenije su kao razlog spora u najvećem broju slučajeva (47%) naveli nesposobnost vlada obiju država dok je dvije petine navelo političke interes država kao razlog pograničnog spora.

Što se tiče načina rješavanja spora, gotovo polovica Hrvata (48%) smatra da bi ga trebalo riješiti putem međunarodne arbitraže, a 42% zauzima se za rješavanje spora diplomatskim putem. Slovenci pak u 39% slučajeva smatraju da spor treba riješiti diplomatskim putem, a u 34% slučajeva su se izjasnili za međunarodnu arbitražu. Zanimljiv je podatak da 26% građana Slovenije smatra da bi spor trebalo rješavati posredovanjem EU, dok svega 7% žitelja Republike Hrvatske dijeli takvo mišljenje.

Dvije trećine građana Hrvatske smatra da Hrvatska ima više štete od spora, dok 23% smatra da je spor štetan za obje države. U Sloveniji je situacija obratna jer 58% žitelja Slovenije smatra da Slovenija ima veću štetu radi spora a 21% je onih koji smatraju da su obje države oštećene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙