FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 21. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 21. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

NEW YORK

Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u utorak u New Yorku s američkim veleposlanikom pri UN-u Johnom Boltonom o suradnji Hrvatske i Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, bilateralnoj suradnji dviju zemalja te potpori SAD-a Hrvatskoj za uključenje u NATO. Prvi susret ministrice Grabar-Kitarović s Boltonom koji je nedavno imenovan na dužnost veleposlanika u UN-u protekao je u "iznimno prijateljskoj atmosferi pune suradnje", rekao je hrvatskim novinarima visoki hrvatski diplomat koji je nazočio susretu na marginama 60. sjednice Opće skupštine UN-a.

NEW YORK

Ministrica Grabar Kitarović u New Yorku se na marginama 60. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda sastala s predstavnicima američke židovske organizacije American Jewish Committee te s posebnom savjetnicom glavnog tajnika za ravnopravnost spolova i unapređenje položaja žena Rachel Mayanja. Ministrica Grabar Kitarović u utorak je predstavnike američke židovske organizacije upoznala s naporima Hrvatske u borbi protiv antisemitizma, i aktivnostima na tom polju kroz Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima suradnje u obrazovanju o posljedicama holokausta. Predstavnici American Jewish Committee obećali su punu potporu Hrvatskoj u njezinim naporima da pristupi euroatlantskim integracijama.

NEW YORK

Razvoj nerazvijenih ključan je za jačanje globalne sigurnosti jer krajnje siromaštvo pogoduje pojavi glavnog sigurnosnog problema - terorizma, rekla je u utorak u New Yorku hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović predstavnicima nesvrstanih zemalja. "Očito postoji jasna veza između razvoja i sigurnosti. Krajnje siromaštvo i nedostatak bilo kakve perspektive stvaraju plodno tlo za terorizam", rekla je ministrica Grabar-Kitarović na godišnjem susretu ministara vanjskih poslova pokreta nesvrstanih koji je održan na marginama 60. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda. "Zato se na globalni razvoj mora gledati kao na glavni cilj ne samo na ovom zasjedanju Opće skupštine", kazala je ministrica i dodala kako je sam terorizam negacija "slobode i temeljnog ljudskog prava: prava na život".

NEW YORK

Hrvatska i Bugarska potpisale su u utorak u New Yorku Memorandum o međusobnoj suradnji na polju euroatlantskih integracija. Memorandum su potpisali hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović i bugarski ministar vanjskih poslova Ivailo Kalfin koji u New Yorku sudjeluju na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Dvije zemlje tim dokumentom predviđaju razmjenu tehničke pomoći i iskustva u uključivanju Hrvatske u Europsku uniju i NATO, a Bugarske u EU.

PARIZ

Svjetski čelnici moraju pokušati postići dogovor o borbi protiv širenja nuklearnog oružja nakon što im to nije uspjelo na prošlotjednom summitu UN-a, rekao je glavni tajnik UN-a Kofi Annan za Le Figaro od srijede. Bez brze diplomatske akcije, summit bi mogao ostati upamćen po tome što nije uspio spriječiti raspad svjetskog sustava borbe protiv širenja nuklearnog oružja, upozorava Annan u kolumni za francuski dnevnik. "Pozivam sve čelnike, kojoj god skupini pripadali, da pokažu više političke mudrosti i hitno pokušaju pronaći zajedničko stajalište", poručuje Annan.

KABUL

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je u utorak Sjedinjene Države da ublaže vojnu strategiju u zemlji, odnosno da prekinu zračna bombardiranja, ocjenjujući kako u Afganistanu više ne postoji ozbiljna teroristička prijetnja. Dva dana nakon parlamentarnih izbora, Karzai je kazao da se "priroda rata protiv terorizma promijenila" i da njegova vlada sada tomu može više pridonijeti. Osobito je istaknuo da "zračne operacije više nisu efikasne", a smatra i da bi Amerikanci trebali prekinuti s praksom pretresa kuća bez dozvole vlade.

MOSKVA

Rusija i Kina vjeruju da pitanje iranskog nuklearnog programa može biti riješeno u sklopu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), priopćilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova. "Ministri su se složili da situacija oko iranskog nuklearnog programa nije neopoziva, te da postoji mogućnost da se problem riješi u sklopu IAEA-e", navodi se u priopćenju objavljenom nakon sastanka ruskog, kineskog i indijskog ministra vanjskih poslova u New Yorku.

WASHINGTON

Uragan Rita ojačao je u utorak i skrenuo prema američkoj obali Meksičkog zaljeva, gdje bi mogao ponovno pogoditi New Orleans, koji je teško stradao u naletu uragana Katrine krajem kolovoza. Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin, imajući na umu sporu reakciju vlasti prilikom dolaska uragana Katrine, upozorio je stanovnike koji su se vratili u poplavljeni grad da se pripreme na moguću novu evakuaciju. "Mnogo smo bolje pripremljeni ovoga puta", rekao je Nagin za američke medije.

BEČ

Ministri članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) odlučili su u utorak u Beču povećati proizvodne stope sirove nafte za dva milijuna barela na dan za četvrto tromjesečje ove godine. Predsjednik Konferencije OPEC-a Ahmad Fahad Al-Sabah izrazio je nadu da će to povećanje pridonijeti stabilizaciji naftnog tržišta i cijena i naglasio važnost uloge sedam zemalja proizvođača nafte nečlanica OPEC-a (Angole, Egipta, Meksika, Omana, Rusije, Sudana i Sirije) koje su bile na dvodnevnoj konferenciji i izrazile spremnost na dijalog i suradnju sa zemljama članicama OPEC-a.

PRIŠTINA

Veleposlanik Velike Britanije u Beogradu David Gowen i diplomati iz 21 zemlje Europske unije te iz Europske komisije počeli su u utorak dvodnevni posjet Kosovu ocijenivši kako je ovo važno razdoblje za Kosovo. U izaslanstvu je i Kai Eide, posebni izaslanik Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku zadužen za Kosovo. "Nadamo se napretku u vezi sa statusom Kosova, ali to ovisi o izvještaju posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a, norveškog veleposlanika Kaija Eidea", izjavio je u utorak navečer u Prištini veleposlanik Velike Britanije u Beogradu David Gowen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙