FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 2. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

HANOI - Vijetnam je u petak vojnom i civilnom paradom proslavio 60. obljetnicu deklaracije o neovisnosti zemlje koju je u rujnu 1945. na glavnom trgu u Hanoiju pročitao bivši čelnik Ho Chi Minh. Obrativši se predstavnicima diplomatskog zbora, vojske, medija i okupljenim građanima, predsjednik Tran Duc Luong rekao je da je zemlja uspjela prevladati neviđene teškoće rata i poratnog perioda, i uspjela poboljšati duhovni i materijalni život svog stanovništva. No upozorio je i da se Vijetnam suočava s brojnim izazovima te najavio borbu protiv siromaštva i korupcije u "nedjelotvornom" državnom aparatu.

NEW ORLEANS - Peti dan nakon razornog udara Katrine, New Orleans izgleda kao grad iz filmova katastrofe, čijim poplavljenim ulicama plutaju raspadajuća trupla, rastuće nasilje prijeti anarhijom, a tisuće zarobljenih na krovovima bespomoćno čeka na evakuaciju ili barem hranu. Gradom su ovladali naoružani pljačkaši, a pod vatrom su se našli policajci, spasioci, pa čak i bolničko osoblje. Gradonačelnik gradaa Ray Nagin dramatično je pozvao na hitnu pomoć u prebacivanju na sigurno tisuća evakuiranih. Senat je u četvrtak odobrio zahtjev predsjednika Busha za 10,5 milijardi dolara za pomoć stradalima, a Zastupnički bi dom u petak to trebao odobriti.

TOKIO - Tajfun "izuzetne snage", usporediv s uraganom Katrina koji je poharao jug Sjedinjenih Država, približava se u petak Japanu i do južnog glavnog japanskog otoka Kyushua trebao bi stići početkom sljedećeg tjedna, objavila je japanska nacionalna meteorološka agencija. Tajfun Nabi, što znači "leptir" na korejskom, lociran je 250 km jugoistočno od Okinotoroshime, stjenovitog otočića 1700 km južno od Tokija. Meteorolozi su Nabi opisali kao tajfun "izuzetne snage", s vjetrovima brzine do 180 km na sat. Oni se ipak nadaju da će s približavanjem kopnu Nabi oslabiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙