FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 20. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

ZAGREB - Rimokatolička crkva i vatikanska hijerarhija mogli bi "u nekoliko dana" utvrditi točnu lokaciju haškog bjegunca Ante Gotovine budući se on nalazi u franjevačkom samostanu u Hrvatskoj, ali ne žele to učiniti, kazala je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte za Daily Telegraph. Del Ponte je rekla da Vatikan u potpunosti odbija surađivati i nakon višemjesečnih poziva. Haška tužiteljica u srpnju je posjetila Rim da bi razgovarala s vatikanskim ministrom vanjskih poslova nadbiskupom Giovannijem Lajolom no on joj je rekao da Vatikan nije država te nema "nikakve međunarodne obveze".

BEOGRAD - Glavna tužiteljica tribunala za ratne zločine u Den Haagu (ICTY) Carla del Ponte najavila je posjet Beogradu 29. i 30 rujna, piše u utorak beogradski dnevnik "Danas", dodajući riječi njene glasnogovornice Florance Hartmann kako "izgleda da posjet neće biti kurtoazan kako se očekivalo, već će ipak biti radni". Po riječima Hartmann, glavna haška tužiteljica dobila je, tijekom prošlog posjeta Beogradu 2. lipnja, od dužnosnika Vlade Srbije obećanje da će njen idući posjet biti kutoazan, da se na uhićenju vojnog vođe pobunjenih Srba u Bosni generala Ratka Mladića aktivno radi i da bi on do 5. listopada trebao biti u Den Haagu.

RIM - Talijanska glasila izvješćuju u utorak o jučerašnjoj eksploziji u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu ističući kako je to prvi teroristički napad u Hrvatskoj. Hrvatska nije nikada bila na meti međunarodnih terorističkih organizacija niti su bili zabilježeni napadi na diplomatska i ekonomska sjedišta drugih zemalja, ali su neka europska veleposlanstva proteklih mjeseci dobila prijeteća pisma, vjerojatno povezana s rastućim protueuropskim osjećajem nakon što je Bruxelles u ožujku donio odluku o suspenziji sine die početka pregovora za ulazak u EU", piše u utorak list Corriere della Sera.

ZAGREB - Najpoznatiji lovac na nacističke zločince i preživjela žrtva koncentracijskih logora Simon Wiesenthal preminuo je u Beču u 96-oj godini, objavili su njegovi suradnici. Simon Wiesenthal čitav je svoj život posvetio istraživanju i proganjanju nacističkih ratnih zločinaca - a tijekom svog dugog života za svoj je rad dobio i brojna priznanja. Njegove mete nisu bili samo oni koji su planirali i osmislili holokaust, već i najmanji kotačići u nacističkoj zločinačkoj mašini. Posljednje godine svog života Wiesenthal je posvetio borbi protiv antisemitizma i predrasuda prema ljudima.

TIRANA - Albanska Vlada smatra da je neovisnost Kosova najbolje rješenje za osiguranje mira i stabilnosti Kosova i regije, izjavio je u utorak albanski premijer Sali Berisha po povratku sa summita UN-a u New Yorku. Istaknuo je da je pitanje Kosova bilo jedna od središnjih tema razgovora u sjedištu UN-u. Albanski premijer je dodao kako njegova zemlja može dati svoj doprinos rješavanju problema, uključujući pregovore s Beogradom o svim pitanjima osim o statusu Kosova. Novi albanski premijer bio je u svom prvom posjetu sjedištu UN-a otkako je nakon nedavnih parlamentarnih izbora preuzeo premijersku dužnost

BERLIN - Njemački ministar okoliša iz stranke Zelenih Juergen Trittin u utorak je izjavio kako će njegova stranka "razgovarati" s koalicijom stranaka CDU/CSU i liberalima (FDP) u sklopu konzultacija o formiranju koalicije za preuzimanje vlasti nakon nedjeljnih izbora, naglašavajući "dubinu njihovih međusobnih razlika". U razgovoru za TV postaju ARD Trittin je istaknuo kako je ishod tih razgovora "više nego dvojben, uzimajući u obzir dubinu različitosti u stajalištima iskazanim tijekom predizborne kampanje".

ZAGREB/MOSKVA - Rusko ministarstvo za izvanredne situacije otvorilo je svoje urede u sjedištima Europske unije i NATO-a, javile su u utorak ruske novinske agencije. Direktor odjela ministarstva za međunarodne odnose Jurij Bražnikov, kojeg prenosi Itar-Tass, rekao je da su u suradnji s ruskim ministarstvima vanjskih poslova i obrane pripremljeni temelji za slanje predstavnika u NATO i EU. Prema njegovim riječima, na dužnost predstavnika ruskog ministarstva za izvanredne situacije u EU-u imenovan je Vladimir Kuvšinov, a u NATO-u Dmitrij Lobanov.

ZAGREB - Moskovski gradski sud odgodio je u utorak razmatranje žalbe na presudu Mihailu Hodorkovskom do 22. rujna zbog zahtjeva da njegove interese brane samo kvalificirani odvjetnici, javile su ruske novinske agencije. U međuvremenu se Genrih Padva, jedini odvjetnik s kojim je Hodorkovski sklopio ugovor da ga zastupa u žalbenom postupku, odbio podvrgnuti operaciji i rekao je da izlazi iz bolnice, javila je RIA Novosti. Sud je donio odluku u utorak da u žalbenom postupku Hodorkovskog može zastupati samo Padva i time oslobodio dužnosti druge njegove odvjetnike.

MADRID - Baskijska separatistička organizacija ETA u priopćenju objavljenom u baskijskom dnevniku Gari u utorak je preuzela odgovornost za pet napada izvedenih u lipnju i srpnju u Španjolskoj, u kojima nije bilo žrtava. U priopćenju ETA preuzima odgovornost za napad automobilom-bombom 25. lipnja pred stadionom Peinetom u istočnom dijelu Madrida u kojem nije bilo žrtava, a počinjena je manja materijalna šteta. Taj je napad, prema priopćenju, izveden u cilju udara na "infrastrukturu i gospodarske interese zemlje".

BAGDAD - Četiri američka tjelesna čuvara ubijena su u ponedjeljak u samoubilačkom napadu automobilom-bombom na američki diplomatski konvoj u Mosulu, rekao je u utorak jedan američki dužnosnik. Napad na konvoj 3 vozila zbio se u ponedjeljak ujutro u tom gradu, 350 km sjeverno od Bagdada, prema glasnogovorniku američkog veleposlanstva u Bagdadu. Poginuli su jedan agent konzularnih američkih službi i trojica agenata sigurnosti, prema tom izvoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙