FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drakonske kazne za bivše top menadžere Tyco Internationala

NEW YORK, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Dennis Kozlowski i MarkSwartz, bivši top menadžeri u američkom industrijskom konglomeratuTyco Internationalu koji su proglašeni krivima zbog krađe više od 150milijuna dolara iz kompanije, osuđeni su svaki na 25-godišnjuzatvorsku kaznu.
NEW YORK, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Dennis Kozlowski i Mark Swartz, bivši top menadžeri u američkom industrijskom konglomeratu Tyco Internationalu koji su proglašeni krivima zbog krađe više od 150 milijuna dolara iz kompanije, osuđeni su svaki na 25-godišnju zatvorsku kaznu.

Bivši izvršni direktor Tycoa Kozlowski, nekad jedan od najmoćnijih izvršnih direktora u SAD-u, i izvršni financijski direktor Swartz u lipnju su proglašeni krivima po svih 22 točki optužnice, među kojima su i prijevara, falsificiranje poslovnih zabilješki i konspiracija. To se smatra velikom pobjedom tužitelja koji se bore protiv kriminala u korporativnoj Americi.

Kozlowski i Swartz najavili su žalbu na presudu. Sudac Vrhovnog suda na Manhattanu Michael Obus naredio im je i da vrate kompaniji ukupno oko 134 milijuna dolara. Država je Kozlowskog kaznila i sa 70 milijuna dolara, a Swartza sa 35 milijuna dolara.

Tijekom suđenja tužitelji su kazali da su Kozlowski i Swartz ukrali na milijune dolara iz Tycoa te koristili novac za kupnju umjetničkih djela, organizaciju luksuznih zabava i kupovinu namještaja u apartmanima. Navedeno je da je Kozlowski samo za kupaonsku zavjesu platio 6.000 dolara, a za držač kišobrana 15.000 dolara.

Pravni stručnjaci kazali su da su se obojica mogla suočiti i s još težim kaznama da im je bilo suđeno na saveznom sudu, kao u slučaju bivšeg čelnika WorldComa Bernarda Ebbersa te osnivača Adelphia Communicationsa Johna Rigasa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙