FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zrakoplovne kompanije suočene s problemima zbog skupe nafte

NEW YORK, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Zrakoplovnim kompanijama,koje se ionako teškom mukom bore za opstanak u uvjetima visokih cijenanafte i oštre konkurencije, snažan udarac zadao je uragan Katrina kojije poharao američke obale Meksičkog zaljeva zaustavivši proizvodnju irafineriju nafte.
NEW YORK, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Zrakoplovnim kompanijama, koje se ionako teškom mukom bore za opstanak u uvjetima visokih cijena nafte i oštre konkurencije, snažan udarac zadao je uragan Katrina koji je poharao američke obale Meksičkog zaljeva zaustavivši proizvodnju i rafineriju nafte.

Cijena zrakoplovnog goriva, koji se dobiva preradom sirove nafte, porasla je za 21 cent na 2,32 dolara po galonu u New Yorku od 26. kolovoza, posljednjeg dana trgovine pred nalet uragana Katrina. Gorivo je drugi najveći trošak za većinu zračnih prijevoznika, nakon troškova rada.

Sirova nafta, čije su cijene utrostručene u posljednje tri godine, ovaj je tjedan poskupjela za četiri posto na 69,03 dolara. U utorak je njezina cijena dosegnula rekordnih 70,85 dolara na njujorškom tržištu.

"To oštećuje kompanije koje su veliki potrošači energenata, poput zrakoplovnih kompanija", kazao je Franklin Moron, direktor istraživanja pri Ariel Capital Managementu. "Raspoloživost i cijene goriva imat će velikog utjecaja na konačne rezultate poslovanja zrakoplovne industrije".

Katrina je pogodila savezne američke države Lousianu, Alabamu i Mississippi nakon prolaska južnom Floridom izazvavši štete koje osiguravatelji procjenjuju u visini 25 milijardi dolara, što bi bila najskuplja prirodna katastrofa u povijesti SAD-a.

Američki predsjednik George W. Bush u jednom je televizijskom obraćanju ovih dana kazao da će "ovaj oporavak trajati godinama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙