FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dva vodeća američka zračna prijevoznika proglasila stečaj

NEW YORK, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Treći i četvrti po veličiniamerički zrakoplovni prijevoznici, Delta Air Lines i NorthwestAirlines proglasili su stečaj a zrakoplovna industrija općenitobilježi jedno od najcrnjih razdoblja u svom poslovanju zahvaljujućiskupom gorivu i konkurenciji diskontnih kompanija.
NEW YORK, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Treći i četvrti po veličini američki zrakoplovni prijevoznici, Delta Air Lines i Northwest Airlines proglasili su stečaj a zrakoplovna industrija općenito bilježi jedno od najcrnjih razdoblja u svom poslovanju zahvaljujući skupom gorivu i konkurenciji diskontnih kompanija.

Podnošenjem zahtjeva njujorškom stečajnom sudu četiri od sedam velikih američkih zrakoplovnih kompanija nalazi se sada pod zaštitom od svojih kreditora sukladno članku 11 američkog stečajnog zakona.

Obje kompanije iskoristit će postupak za smanjivanje troškova rada i mirovina, slijedeći tako drugu po veličini američku zrakoplovnu kompaniju United Airlines, te sedmu po veličini USAirways.

S imovinom vrijednom 21,6 odnosno 14,4 milijardi dolara, Delta i Northwest postale su tako drugi i treći po opsegu stečaj u povijesti američkog zrakoplovstva. Delta je ujedno i deveti po vrijednosti stečaj u SAD-u.

Sektor zrakoplovstva u rujnu je zapadao iz zla u gore nakon što su prekidi proizvodnje u rafinerijama u Meksičkom zaljevu zbog uragana Katrine uzrokovali uzlet cijene goriva. Očekuje se da će američka zrakoplovna industrija ove godine ubilježiti nekih 10 milijardi dolara gubitka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙