FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do21 sat.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Britanski ministar za Europu Douglas Alexander izrazio je duboku zabrinutost zbog eksplozije koja je u ponedjeljak ujutro odjeknula u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, zahvalivši hrvatskim vlastima na brzoj reakciji i najavivši blisku suradnju u istrazi, priopćeno je u ponedjeljak iz veleposlanstva Velike Britanije u RH. "Duboko sam zabrinut zbog eksplozivne naprave koja je jutros detonirana u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, u kojoj je ranjen pripadnik sigurnosnog osoblja. Na sreću, njegove ozljede nisu teže naravi", rekao je Alexander u New Yorku.

ZAGREB - Odvjetnici generala Ante Gotovine u ponedjeljak su odbacili pokušaje povezivanja incidenta u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu sa svojim branjenikom, osuđujući nasilne akcije te ističući kako one "nisu i ne mogu biti planirane ili izvedene u ime ili zbog nepravdi učinjenih generalu Gotovini". "Obrana generala Gotovine, njegova obitelj, a uvjereni smo da iznosimo i stav samog generala Gotovine, najenergičnije osuđuje bilo kakvu nasilnu akciju, pa tako i teroristicki napad na britansko veleposlanstvo", navodi se u priopćenju generalovih odvjetnika i dodaje kako te akcije "nisu niti mogu biti planirane ili izvedene u ime ili zbog nepravdi učinjenih generalu Gotovini".

LJUBLJANA - Mjere zaštite zgrade britanskog veleposlanstva u Ljubljani pojačane su u nakon vijesti o eksploziji u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, javila je navečer Slovenska televizija, pozivajući se na Ministarstvo unutarnjih poslova. Uz pojačane mjere zaštite slovenski MUP stupio je u vezu i s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova.

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac osudio je u ponedjeljak zalaganje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za izmjene Daytonskog sporazuma optuživši ga istodobno za "grubo miješanje u unutarnje stvari suverene države". Iz Paravčeva ureda u Sarajevu Hini je dostavljeno priopćenje u kojemu stoji kako je "potpuno neprimjereno i iznenađujuće da šef jedne države intenzivno radi na promjeni ustavne strukture druge države".

ZAGREB - Ured za odnose s javnošću predsjednika Republike Hrvatske priopćio je da Daytonski sporazum nije bio temom nijednog od brojnih sastanaka što ih je predsjednik Stjepan Mesić imao sa stranim državnicima u New Yorku. Ured je priopćio da je lansiranje neistina o sadržaju boravka predsjednika Mesića u New Yorku u funkciji prešućivanja ključnih poruka što ih je on tom prilikom uputio. "S obzirom na napise u medijima o navodnom lobiranju predsjednika Republike Hrvatske za ukidanje entiteta u Bosni i Hercegovini, naglašavamo kako Dayton nije bio tema niti jednog od brojnih sastanaka što ih je predsjednik Mesić imao sa stranim državnicima u New Yorku", kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u nedjelju, na margini zasjedanja 60. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, na radnoj večeri ministrica vanjskih poslova koju je upriličila švedska ministrica vanjskih poslova Laila Freivalds. Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, ministrice su raspravljale o suzbijanju trgovine ljudima, pomoći žrtvama i poštivanju njihovih ljudskih prava.

ZAGREB - Europske prijestolnice zabrinuto prate rezultate njemačkih parlamentarnih izbora koji su završili mrtvom utrkom vladajućeg SPD-a kancelara Gerharda Schroedera i oporbenog bloka CDU/CSU koji vodi Angela Merkel. U reakcijama koje prenose agencije poziv je i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa socijaldemokratskom kancelaru Schroederu i njegovoj političkoj protivnici Merkel, da hitno razriješe mrtvu utrku.

SOFIJA - Bugarski su carinici zaplijenili 3,4 kilograma hafnija, rijetkog metala koji se rabi za nadzor nuklearnog sagorijevanja, priopćila je policija u ponedjeljak. "Materijal se prevozio u automobilu koji je išao preko Dunava, iz Rumunjske prema Ruseu (na sjeveru Bugarske)", izjavio je dužnosnik bugarske policije Valentin Petrov za televiziju bTV. "Mislimo da je bio namijenjen međunarodnoj krijumčarskoj mreži", dodao je.

WASHINGTON - Tropska oluja Rita, sedamnaesta u olujama krcatoj sezoni na Atlantiku, u ponedjeljak se nalazi južno od Bahama i kreće se prema području južno od floridskih otoka odakle su otišli svi turisti. Meteorolozi su izdali upozorenje za Bahame, jugoistočnu Floridu, otočje Florida Keys, Kubu te druga obližnja područja, a najavljuju da će se upozorenje vjerojatno proširiti i prema sjeveru, uz obje floridske obale.

ATENA - Njemački pilot i ciparski kopilot Boeinga 737 ciparske niskotarifne tvrtke Helios Airways koji se 14. kolovoza srušio nadomak Ateni "patili su od srčanih tegoba", a kod kopilota su one bili izraženije, izjavio je u ponedjeljak za France presse šef ekipe patologa koji radi na slučaju, dr. Philippos Kutsaftis. On nije želio nagađati mogu li se zdravstveni problemi dvojice pilota dovesti u vezu s njihovom reakcijom na pad pritiska u kabini, prouzročen tehničkim kvarom.

AJACCIO - Francuz i njegova majka privedeni su na ispitivanje na Korzici zbog sumnje da su dajući lažna obećanja putem interneta prevarili više od 700 ljudi u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj, Švicarskoj, Sjedinjenim Državama i Kanadi, objavila je u ponedjeljak žandarmerija na Korzici. Mladić i njegova majka bavili su se lažnim financijskim ulaganjima kojima su naivne klijente, prema trenutačnim procjenama, oštetili za više od 1,2 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙