FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Standardnom jeziku potrebni su arhaizmi i novotvorenice

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Shvaćanja hrvatskih vukovaca djelovalasu nepovoljno za slobodan i pun razvoj hrvatskoga standardnog jezika,ističe u priopćenju koje je nakon 4. sjednice Vijeće za normuhrvatskoga standardnog jezika pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja išporta dostavilo Hini.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Shvaćanja hrvatskih vukovaca djelovala su nepovoljno za slobodan i pun razvoj hrvatskoga standardnog jezika, ističe u priopćenju koje je nakon 4. sjednice Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dostavilo Hini.

Vijeće navodi kako su "vukovci" u duhu netolerantna dijalektalnog purizma, orijentirana na istočne govore, hrvatske izraze obilježavali provincijalnim, zastarjelima, knjiškima i neopravdano ih izbjegavali i potiskivali.

"Tu je potreban odlučan zaokret", napominje Vijeće i dodaje, ako koji izraz jest starinski, to ne znači da je i zastario, kako se u nas sve do danas uči, i da ga zato treba izbjegavati.

Naprotiv, kako napominje Vijeće, valja ih rabiti, ali kao starinske izraze, ondje gdje je to umjesno i gdje daju izrazu poželjnu boju i ugođaj.

Hrvatski standardni jezik izgrađivao se tako da je u svako doba iskorištavao i razvijao svoje tvorbene mogućnosti, napominje se i dodaje kako su "iskovane novotvorine element duboko ukorijenjen u njegovoj prošlosti".

Vijeće napominje kako u tome valja izbjegavati krajnosti kako se gomilanjem ne bi poremetio do sada postignut sklad u standardnoj porabi hrvatskoga jezika.

Vijeće se složilo kako također valja izbjegavati nesporazum da se nekim formulacijama bez zadrške podupire normativno propisivanje arhaizama i nekritičko uvođenje kovanica.

Na sjednici se još raspravljalo i o potrebi da se pregledavaju i kompetentno ocjenjuju hrvatske riječi što se sada u velikom broju uvode u pojmovnik za službene prijevode akata Europske unije. Zaključeno je da Vijeće pokrene kod Ministarstva osnivanje procedure i odmah počne stvarati za nju potrebnu infrastrukturu, stoji na kraju priopćenja.

Četvrta sjednica Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa održana je u Zagrebu 15. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙