FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Subotica: Dvostruko manje upisanih hrvatskih prvašića

SUBOTICA, 2. rujna 2005. (Hina) - Nastavu na hrvatskom jeziku uVojvodini od ove školske godine počinje pratiti 27 prvašića, što jegotovo dvostruko manje upisanih nego prošle godine.
SUBOTICA, 2. rujna 2005. (Hina) - Nastavu na hrvatskom jeziku u Vojvodini od ove školske godine počinje pratiti 27 prvašića, što je gotovo dvostruko manje upisanih nego prošle godine.

Taj podatak predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG (HNV) Lazo Vojnić Hajduk objašnjava padom ukupnog broja upisane djece u prve razrede osnovnih škola u Vojvodini, ali i još uvijek prisutnim strahom roditelja od javnog izjašnjavanja o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

"Incidenti koji se još uvijek događaju u Vojvodini, a upereni su protiv pripadnika i predstavnika nacionalnih manjina, dodatno pojačavaju strah i nepovjerenje roditelja", rekao je Lazo Vojnić Hajduk.

Za djecu upisanu u hrvatske odjele osigurano je stručno nastavno osoblje, kao i potrebna školska literatura koja se još dijelom nabavlja iz Hrvatske, ističu u HNV-u, i dodaju kako će učenicima i nastavnicima biti na raspolaganju i nastavnica hrvatskog jezika koja će doći iz Hrvatske.

Ova školska godina bit će četvrta kako je pripadnicima hrvatske manjine u Vojvodini omogućeno da svoju djecu upisuju u odjele u kojima se nastava odvija na njihovu materinjem jeziku.

Hrvatski odjeli postoje samo u osnovnim školama na teritoriju općine Subotica u kojoj je hrvatski jedan od službenih jezika od 1991. godine. S početkom ove školske godine broj djece u hrvatskim odjelima popeo na 147.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙