FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Subotica: Manje učenika u hrvatskim razredima

SUBOTICA, 9. rujna 2005. (Hina) - Opća tendencija smanjenja brojaučenika u Vojvodini jedan je od razloga ovogodišnjeg slabijeg upisaprvašića u hrvatske odjele, proistječe iz analize o broju učenika nateritoriju Pokrajine koju je pripremio Odbor za obrazovanje SkupštineVojvodine.
SUBOTICA, 9. rujna 2005. (Hina) - Opća tendencija smanjenja broja učenika u Vojvodini jedan je od razloga ovogodišnjeg slabijeg upisa prvašića u hrvatske odjele, proistječe iz analize o broju učenika na teritoriju Pokrajine koju je pripremio Odbor za obrazovanje Skupštine Vojvodine.

Ove školske godine broj prvašića u hrvatskim odjelima gotovo je dvostruko manji nego prošle školske godine, kada ih se upisalo oko 40.

Kako je petak prenio tjednik "Hrvatska riječ", u vojvođanskim osnovnim školama zabilježen je manji broja učenika za oko 1,5 posto, a u srednjim za 2,44 posto.

Nastava na hrvatskom jeziku odvija se samo u općini Subotica, gdje je u pet osnovnih škola 147 učenika, dok nastave na materinjem jeziku hrvatske manjine u srednjim školama još nema.

U vojvođanskim srednjim školama od 77.438 učenika njih 1.776 je hrvatske nacionalnosti, 304 bunjevačke, 1.315 jugoslavenske, 9.237 mađarske, te 57.084 srpske nacionalnosti. Podaci za osnovne škole nisu objavljeni.

"Hrvatska riječ" navodi da u Novom Sadu i Srijemu djeca hrvatske nacionalnosti prate nastavu na srpskom jeziku, dok u Subotici pet učenika - nehrvata pohađa nastavu na hrvatskom jeziku.

U kategoriji predškolskih ustanova hrvatski se može slušati samo u jednom vrtiću u Subotici, gdje je u tri odjela prošle godine bilo 56 djece.

Prema posljednjem popisu u Srbiji živi nešto preko 70.000 Hrvata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙