FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski Zeleni protiv gradnje nove nuklearke

LJUBLJANA,19. rujna(Hina) - Slovenski ekološki pokret (SEG) protivi serazmišljanjima o gradnji nove nuklearke, pa i produžavanju životnogvijeka postojeće 23 godina stare nuklearke Krško.
LJUBLJANA,19. rujna(Hina) - Slovenski ekološki pokret (SEG) protivi se razmišljanjima o gradnji nove nuklearke, pa i produžavanju životnog vijeka postojeće 23 godina stare nuklearke Krško.

"Sadašnja vlada u svom se je programu obvezala da će voditi održivu energetsku politiku, a gradnja nove nuklearke ili produžetak rada sadašnje bili bi s time u potpunoj suprotnosti", izjavila je za mariborski dnevni list "Večer" od ponedjeljka Marina Vovk, predsjednica te neparlamentarne stranke koja je izrasla iz nekadašnjih Zelenih Slovenije koji su početkom 90-ih godina prošlog stoljeća bili parlamentarna stranka u vladi i zauzimali se za zatvaranje nuklearke Krško.

Martin Novšak, direktor Eles-Gena, poduzeća koje je uz HEP suvlasnik sadašnje nuklearke, ponovio je međutim za isti list što bi Sloveniju u budućnosti moglo navesti na gradnju nove nuklearke.

"Imamo potrebno znanje i znamo održavati takve objekte, pa glede toga ne bi bilo problema ako se u budućnosti odlučimo za novu nuklearku", rekao je Novšak. On kao glavni argument za takva razmišljanja navodi suvremene energetske trendove i činjenicu da u Europi 30 posto električne energije dolazi iz nuklearki, te da ih samo Francuska ima 59, od kojih je svaka jača od one u Krškom.

Da Slovenija ne raspolaže nuklearkom Krškom morala bi uvoziti mnogo više od sadašnjih 20 posto električne struje, a cijena električne energije za potrošače poskočila bi za 40 posto, tvrdi Novšak. On dodaje da su potencijali za hidroenergetske objekte u Sloveniji skoro do kraja iskorišteni i da će gradnja pet novih protočnih hidrocentrala u dijelu rijeke Save od Ljubljane do granice s Hrvatskom donijeti samo jedan posto više električne energije od one kojom država sada raspolaže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙