FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Druga nuklearka u Sloveniji - utopija ili ne?

LJUBLJANA,14. rujna(Hina) - Slovenski stručnjaci, zbog sadašnjeenergetske krize i sve veće potrošnje električne energije, ističu ovihdana da je potrebno započeti s konceptom priprema za moguću gradnjunove nuklearke, uz onu postojeću slovensko-hrvatsku u Krškom.
LJUBLJANA,14. rujna(Hina) - Slovenski stručnjaci, zbog sadašnje energetske krize i sve veće potrošnje električne energije, ističu ovih dana da je potrebno započeti s konceptom priprema za moguću gradnju nove nuklearke, uz onu postojeću slovensko-hrvatsku u Krškom.

Više priloga koje je o tome u srijedu objavilo ljubljansko "Delo" govori da je za sada možda riječ o "utopijskom projektu", s obzirom na financijska ograničenja i društvene stavove u vezi nuklearne energije, ali da bi za pet godina mogla započeti "ozbiljna kampanja" za realizaciju druge nuklearke čija bi gradnja mogla biti realna oko 2020. godine.

"Ništa više nije nemoguće", izjavio je u vezi s tim Martin Novšak, direktor tvrtke Eles-gen koji je partner Hrvatske elektroprivrede (HEP) u vlasništvu sadašnje nuklearke Krško. Po njegovim riječima Slovenija uspješno upravlja nuklearnom energijom i u tom je pogledu "svjetski primjer", a uz produženje životnog vijeka sadašnje nuklearke i priprema stručnih pretpostavki za gradnju nove dvije su realne opcije.

"Vrijeme će pokazati ima li to smisla, ali do tada moramo biti spremni", ustvrdio je Novšak koji upozorava na sve veću "energetsku rupu" zbog porasta potrošnje. To se, navodi, ne može nadoknaditi većim uvozom jer bi onda cijene energije u Sloveniji dosegle razinu onih u Italiji, a do 2014. godine slovenski potrošači trebat će nov energetski objekt s kapacitetom sadašnje nuklearke u Krškom.

Mihael Tomšič, energetski stručnjak s instituta "Jožef Štefan" u Ljubljani, tvrdi da je pitanje gradnje nove nuklearke malo isforsirano i preuranjeno zbog toga jer je riječ o velikoj investiciji koju bi morale pratiti banke, ali dodaje da pripreme za to zapravo već teku i da je dio toga plana gradnja novog dalekovoda Krško-Beričevo. "Naše elektrogospodarstvo za to se već priprema i o tome bismo morali govoriti otvorenije", kaže Tomšič za "Delo".

Vodeći slovenski list navodi da je zanimljiv podatak kako u Europi čak trećina električne energije dolazi iz nuklearki i da mnoge zemlje zbog energetske krize vrše pripreme za gradnju novih. Sve europske nuklearne elektrane iz prve generacije imaju životni vijek do oko 2020. godine, a neke države poput Finske, Francuske, Velike Britanije, Rumunjske i Bugarske najavljuju nove investicije na tom području, navodi "Delo".

List dodaje da je ideja o drugoj slovenskoj nuklearci za sada poprilična "utopija", ali da je potrebno, s obzirom na energetske trendove u svijetu i teškoće koje su prisutne s potrošnjom u Sloveniji nakon što je sadašnja nuklearka ponovno uključena i u hrvatsku mrežu, te s obzirom na probleme s Hrvatskom oko smještaja nuklearnog otpada, stvarati pretpostavke za gradnju nove nuklearke.

Realnu kampanju za gradnju druge slovenske nuklearke nije moguće očekivati prije 2010. godine, a do onda treba dati odgovora o njenoj prihvatljivosti u društvu, te naći lokaciju za nuklearni otpad, navodi vodeći slovenski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙