FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarski prijedlog proračuna za 2006. cilja smanjenje deficita ispod tri posto

BUDIMPEŠTA, 2. rujna 2005. (Hina/dpa) - Mađarski premijer kazao je daprijedlog proračuna za 2006. ima za cilj smanjenje manjka u idućojgodini na 2,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) kroz rezanjepotrošnje državne administracije za 1,23 milijardi eura.
BUDIMPEŠTA, 2. rujna 2005. (Hina/dpa) - Mađarski premijer kazao je da prijedlog proračuna za 2006. ima za cilj smanjenje manjka u idućoj godini na 2,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) kroz rezanje potrošnje državne administracije za 1,23 milijardi eura.

Ferenc Gyurscany je rekao da će vladin program u sto koraka imati ključnu ulogu u postizanju ciljanog manjka. Program u sto koraka, objavljen u travnju ove godine, opsežna je reforma poreza, socijalne pomoći, javnih službi i gospodarske regulacije.

Smanjenje potrošnje osmišljeno je dijelom radi kompenzacije gubitka prihoda uslijed mjera smanjenja poreza, koje uključuju snižavanje najviše stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) s 25 na 20 posto.

No, neki su analitičari ranije ukazivali na potrebu većih smanjenja a središnja je banka u svojem izvješću o inflaciji u kolovozu objavila da su nužna smanjenja u iznosu do 3,3 milijarde eura.

Mađarska vlada postupno je smanjivala deficit s 8,5 posto BDP-a u 2002. na 4,5 posto u 2004. u nastojanju ispunjenja maastrichtskih kriterija za priključenje eurozoni koji nalažu gornju dopuštenu granicu manjka od tri posto.

Planirani manjak za ovu godinu je 3,6 posto. Mađarska kontinuirano nije uspijevala ispuniti traženu visinu manjka posljednjih godina, no ministar financija Janos Veres je kazao da će vlada ostvariti ovogodišnji cilj.

Pojedinosti vezane za planirana smanjenja potrošnje bit će objavljene krajem rujna prije upućivanja nacrta proračuna u parlament.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙