FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do9,30 sati
ZAGREB, 11. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

TOKIO - Glasovanje za parlamentarne izbore počelo je u nedjelju ujutro u Japanu. Oko 103 milijuna birača na 53.000 biračkih mjesta birat će sastav novog japanskog parlamenta koji ima 480 zastupnika. Na izborima bi, prema anketama, Liberalno-demokratska stranka (LDP) japanskog premijera Junichira Koizumija trebala lako pobijediti, jer vodi ispred glavne oporbene Demokratske japanske stranke (DPJ). Pobjednik će se morati uhvatiti ukoštac s pitanjima privatizacije Japanske pošte, demografskog pada, fiskalne reforme, odnosa s Kinom, te mogućom promjenom pacifističkog ustava iz 1947., kako bi se Japanu omogućilo da ima pravu vojnu silu sposobnu učinkovito obraniti zemlju u slučaju napada

TAL AFAR - U američko-iračkoj operaciji protiv terorista i stranih boraca u Tal Afaru, u blizini sirijske granice, dosad je uhićeno 211 terorista, a 141 je ubijen, objavila je u nedjelju američka vojska. Glasnogovornik američke vojske rekao je da u operaciji sudjeluje gotovo 5.000 iračkih i američkih vojnika. Iračke snage prijavile su dvojicu ozlijeđenih vojnika, a podaci o žrtvama među 3.500 američkih vojnika nisu poznati. Irački premijer zapovijedio je u subotu kasno navečer zatvaranje graničnog prijelaza Rabiyah u pokušaju da se prekine dolazak pobunjenika iz Sirije, 96 kilometara udaljene od Tal Afara.

TIRANA - Albanski parlament podržao je sastav nove vlade premijera Sali Berishe, koji je kao prioritete svog kabineta istaknuo borbu protiv siromaštva, nezaposlenosti i korupcije. Za sastav nove vlade na sjednici albanskoga parlamenta glasovala su 84 zastupnika, a 53 njih bilo je protiv. Mandati 140 zastupnika, koji su dobili povjerenje glasača na izborima 3. srpnja, verificirani su prošloga tjedna. Berisha je najavio kako bi naredne godine vlada trebala Potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, što je prvi korak ka članstvu u toj europskoj organizaciji. Sali Berisha, po zanimalju liječnik, vratio se na vlast nakon osam godina vladavine socijalista.

WASHINGTON - Novi prijedlog američke nuklearne doktrine predviđa mogućnost preventivnih nuklearnih napada na vladine ili nevladine ciljeve kako bi ih se odvratilo od korištenja oružja za masovno uništenje. Dokument zahtijeva od američke vojske da se "pripremi za korištenje nuklearnog oružja". Izradilo ga je povjerenstvo Pentagona zaduženo za prilagodbu procedura promjenama nastalima nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, rekao je dužnosnik Pentagona. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld dokument još nije potpisao i ne može ga se smatrati "službenom američkom politikom". "Još je u proceduri", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙