FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistan: Odaziv oko 50 posto - neovisni promatrači

KABUL, 18. rujna 2005. (Hina/AFP) - Nešto više od 50 posto biračasudjelovalo je na parlamentarnim izborima koji su se u nedjeljuodržali u Afganistanu, dok ih je na predsjedničkim u listopadu 2004.bilo 76 posto, prema prvim procjenama afganistanske skupine neovisnihpromatrača, udruge Fefa.
KABUL, 18. rujna 2005. (Hina/AFP) - Nešto više od 50 posto birača sudjelovalo je na parlamentarnim izborima koji su se u nedjelju održali u Afganistanu, dok ih je na predsjedničkim u listopadu 2004. bilo 76 posto, prema prvim procjenama afganistanske skupine neovisnih promatrača, udruge Fefa.

Fefa (Slobodni i pošteni izbori u Afganistanu) rasporedila je u nedjelju više od 7.000 promatrača u gotovo svim od 34 afganistanske pokrajine, istaknuo je Nader Nadery, predsjednik udruge.

Promatrači iz Fefe izjavili su da žale zbog zbrke koja je nastala zbog prevelikog broja kandidata, što je "otežalo izbor i nije potaknulo birače da glasuju". Slab odaziv birača također tumače strahom od nasilja i zastrašivanjem birača u nekim krajevima.

Birališta su bila otvorena od 6 do 16 sati po mjesnom vremenu, uz nekoliko mjesta na kojima je glasanje produljeno.

Više od 12.5 milijuna Afganistanaca starijih od 18 godina bilo je pozvano da izaberu između 5.800 kandidata za parlament zemlje - Wolesi Jirgu u kojoj ima 249 zastupničkih mjesta. Istodobno s parlamentarnim održani su i pokrajinski izbori na kojima se biralo 420 vijećnika za 34 pokrajinske skupštine. Prema afganistanskome izbornome zakonu 25 posto mjesta osigurano je za žene u Wolesi Jirgi, a u pokrajinskim vijećima 30 posto mjesta. Prebrojavanje glasova trajat će danima.

Nadery je kritizirao i primjernu izbornog sustava "jednog i neprenosivog glasa" kojim se kandidatima zabranilo predstavljanje pod amblemom političke stranke.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u nedjelju je, nakon glasovanja na prvim poslijeratnim parlamentarnim i pokrajinskim izborima u zemlji, izjavio da Afganistanci danas stvaraju povijest i određuju svoju budućnost nakon 30 godina rata i stranog miješanja.

"To je dan samoodređenja za afganistanski narod, zato jer stvaramo povijest nakon 30 godina ratova, intervencija, okupacije i bijede", kazao je Karzai, koji je u listopadu 2004. pobjedio na predsjedničkim izborima.

Također je rekao je da je zadovoljan zbog visokog odaziva žena na izborima, pa i u najkonzervativnijim pokrajinama, poput Hosta i Kandahara, u čemu, kako je istaknuo, vidio "velik i vrlo pozitivan iskorak".

Izbore je, međutim, obilježilo i dosta nasilja. Ubijeno osam osoba, među kojima francuski vojnik i afganistanski civil, u sukobima između sigurnosnih snaga i navodnih pobunjenika, priopćile su lokalne vlasti i francuska vlada.

U pokrajini Host (na jugoistoku zemlje) dvojica navodnih kamikaza koji su na sebi nosili eksploziv ranjeni su u nedjelju dok su se pokušavali dignuti u zrak na biralištu u Ghaziabadu, rekao je za AFP službeni predstavnik ministarstva Lutfullah Mashal.

U pokrajini Helmand (na jugu zemlje) "talibani su napali biralište, pri čemu je jedan njihov čovjek ubijen u sukobu s policijom", izvijestio je za AFP upravitelj pokrajine Mullah Shir Mohammed.

U Kabulu, u četvrti Pul-e-Charki, "dvije rakete pogodile su UN-ov logor", priopćila je policija u Kabulu. "Jedna je eksplodirala zapalivši zgradu", dodaje se u izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙