FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistan se priprema za izbore - novo nasilje ugrožava mirno glasanje

KABUL, 17. rujna 2005. (Hina/AFP) - Oko 12,5 milijuna afganistanskihbirača izaći će u nedjelju na glasanje na prvim parlamentarnimizborima u toj zemlji od 1969. godine, u ozračju nesigurnosti istrahovanja od izbornih prijevara u izoliranim područjima i nasilja ukojem je u subotu poginulo najmanje jedanaest osoba.
KABUL, 17. rujna 2005. (Hina/AFP) - Oko 12,5 milijuna afganistanskih birača izaći će u nedjelju na glasanje na prvim parlamentarnim izborima u toj zemlji od 1969. godine, u ozračju nesigurnosti i strahovanja od izbornih prijevara u izoliranim područjima i nasilja u kojem je u subotu poginulo najmanje jedanaest osoba.

Dan uoči izbora, Ujedinjeni narodi i afganistansko izborno povjerenstvo su pozvali Afganistance da masovno glasaju na prvim parlamentarnim izborima nakon 36 godina kako bi okrenuli stranicu nakon nekoliko desetljeća rata.

Predsjednik izbornog povjerenstva Bismillah Bismil je pozvao stanovnike Afganistana da nadiđu tradicije lokalnih politika kojima dominiraju plemenski zapovjednici i naoružane paravojne snage, kako bi izabrali "predstavnike koje smatraju najboljima za zajednicu".

Za sigurnost je zaduženo oko 28.000 afganistanskih vojnika i 55.000 policajaca, kojima će u slučaju potrebe pomoći vojna koalicija pod američkim zapovjedništvom (20.000 ljudi) i Snaga pomoći sigurnosti (ISAF) i NATO (10.500).

Izborne prijevare su moguće nakon kampanje koju su obilježila zastrašivanja i pristranost lokalnih djelatnika, prema nedavnom izvješću UN-a.

Akreditirano je 8.000 neovisnih promatrača, ali neki od njih, posebice 500 međunarodnih, neće moći stići od svih okruga zbog sigurnosnih razloga. Njihov je broj premali za predviđenih 26.000 biračkih ureda.

Sukobi se međutim nastavljaju diljem zemlje. U subotu su afganistanski vojnici i američke snage na jugu i jugoistoku zemlje zarobili 33-icu vjerojatnih talibanskih boraca. U pokrajini Helmland je spriječena planirana sabotaža u kojoj su talibanski pristaše namjeravali eksplozivom raznijeti veliku branu, priopćio je glasnogovornik afganistanskog ministarstva obrane. Američke snage su objavile da su prilikom operacija na jugoistoku zemlje zaplijenili veću količinu oružja i streljiva te deaktivirali sedam bombi.

Talibanski gerilci u subotu su u Kabulu ubili trojicu policajaca. Novinska agencija Pajhwok javila je pozivajući se na sigurnosne izvore da je u sukobima u južnoj pokrajini Sabul u borbama vladinih snaga s radikalnim islamskim pobunjenicima poginulo najmanje sedam gerilaca. Pristaša svrgnutog talibanskog režima, muftija Latifullah Hakimi rekao je u subotu da je u sukobima u nekoliko pokrajina poginulo 25 pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga i tri američka vojnika.

Talibani su pozvali stanovništvo na bojkot izbora. Izbori su "američka urota", rekao je Hakimi najavivši nemire i akcije protiv izbora, uključujući napade na političke kandidate. Dosad je ubijeno sedam osoba kandidiranih za izbore. Pobunjenici će, kazao je, pokušati izbjeći žrtve među civilnim stanovništvom. Ali ako im se nešto i dogodi, za to se ne mogu okrivljavati mudžahedini, naglasio je Hakimi.

Na izborima će se oko 28.000 kandidata, među kojima 330 žena, boriti za 249 mandata u Domu naroda (Volesi Džirga). 68 zastupničkih mandata rezervirano je za žene. Istodobno se održavaju i regionalni izbori u 34 pokrajine zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙