FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbori u Afganistanu nakon 35 godina

KABUL, 18. rujna 2005.(Hina) - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai unedjelju je, nakon glasovanja na prvim poslijeratnim parlamentarnim ipokrajinskim izborima u zemlji, izjavio da Afganistanci danas stvarajupovijest i određuju svoju budućnost nakon 30 godina rata i stranogmiješanja.
KABUL, 18. rujna 2005.(Hina) - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u nedjelju je, nakon glasovanja na prvim poslijeratnim parlamentarnim i pokrajinskim izborima u zemlji, izjavio da Afganistanci danas stvaraju povijest i određuju svoju budućnost nakon 30 godina rata i stranog miješanja.

"To je dan samoodređenja za afganistanski narod, zato jer stvaramo povijest nakon 30 godina ratova, intervencija, okupacije i bijede", kazao je Karzai, koji je u listopadu 2004. pobjedio na predsjedničkim izborima.

"Sada Afganistan napreduje, gradi svoje gospodarstvo, svoje političke institucije, a danas zaključujemo Bonnski proces, dovršavajući temelje afganistanske države", kazao je Karzai. Bonnski proces - je međunarodni plan za demokratizaciju Afganistana, pokrenut nakon svrgavanja talibana 2001.

"Velika je radost što danas, Bogu hvala, mi narod Afganistana biramo naš nacionalni parlament i pokrajinska vijeća nakon 30 godina teškoća, patnji i migracija", kazao je Karzai i ocjenio da će izbori biti "vrlo slobodni i transparentni".

Birališta u Afganistanu otvorena su u nedjelju 06:00 sati po lokalnom vremenu, za prve parlamentarne izbore u toj zemlji od 1969. godine, na kojima se očekuje visoki odziv glasača unatoč prijetnjama nasiljem i pozivom na bojkot talibanskih pobunjenika.

Više od 12.5 milijuna Afganistanaca starijih od 18 godina pozvano je da izabere između 5.800 kandidata za parlament zemlje - Wolesi Jirgu u kojoj ima 249 zastupničkih mjesta. Istodobno s parlamentarnim održavaju se i pokrajinski izbori na kojima se bira 420 vijećnika za 34 pokrajinske skupštine. Birališta se zatvaraju u 16:30 sati po lokalnom vremenu, a izbore prati oko 8.000 promatrača.

Izbori se održavaju nepune četiri godina nakon što su međunarodne snage pod vodstvom SAD svrgnule s vlasti radikalni talibanski režim, i godinu dana nakon što je Hamid Karzai pobjedio na predsjedničkim izborima, čije održavanje talibani unatoč prijetnjama nisu uspjeli osujetiti.

Nekoliko sati prije otvaranja birališta naoružani napadači su iz zasjede ubili dvojicu policajca, a dvojicu ranili u istočnom Afganistanu, priopćila je policija.

Trojica napadača su ubijena kada su policajci uzvratili vatru, izjavio je načelnik policije u pokrajini Khost, Mohammad Ayub.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙