FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistan: birališta su se počela zatvarati

KABUL, 18. rujna 2005. (Hina/AFP) - Birališta u Afganistanu počela suse zatvarati u nedjelju u 16.00 sati (13.30 po srednjoeuropskomvremenu), na prvim parlamentarnim izborima u zemlji od 1969., ali seglasovanje još nastavlja za birače koji su došli nešto prijezatvaranja birališta, izvijestilo je izborno povjerenstvo.
KABUL, 18. rujna 2005. (Hina/AFP) - Birališta u Afganistanu počela su se zatvarati u nedjelju u 16.00 sati (13.30 po srednjoeuropskom vremenu), na prvim parlamentarnim izborima u zemlji od 1969., ali se glasovanje još nastavlja za birače koji su došli nešto prije zatvaranja birališta, izvijestilo je izborno povjerenstvo.

"Birališta su se počela zatvarati u 16.00 sati, ali birači koji još čekaju u redu moći će glasovati. Neće biti daljnjeg produljenja", rekao je za AFP službeni predstavnik izbornog povjerenstva Bronwyn Curran.

Čini se da je manji broj birača glasovao na parlamentarnim izborima u nedjelju nego na predsjedničkim izborima lani, rekli su promatrači na izborima.

Više od osam milijuna od 10,6 milijuna upisanih birača iskoristili su lani pravo glasa kada je predsjednik Hamid Karzaj odnio pobjedu.

Na ove izbore za donji dom parlamenta i za pokrajinska vijeća bilo je pozvano 12,5 milijuna birača.

Zajedničko povjerenstvo koje čine domaći i UN-ovi izaslanici izjavilo je da je prerano govoriti o postotku odaziva birača, ali je najveća afganistanska promatračka skupina Zaklada za slobodne i poštene izbore u Afganistanu rekla da se čini kako je odaziv manji nego na predsjedničkim izborima.

Ahmad Nader Nadery, službeni predstavnik povjerenstva rekao je da sigurnost na biralištima može biti jedan od razloga. Nadery je kazao da je bilo dojava o zastrašivanju birača u pokrajinama Logar, Helmand i Baghlan, kao i nagovaranja birača da glasuju za određenog kandidata.

U subotu navečer i u nedjelju, na dan izbora, u Afganistanu je ubijeno osam osoba, među kojima francuski vojnik i afganistanski civil, u sukobima između sigurnosnih snaga i navodnih pobunjenika, priopćile su lokalne vlasti i francuska vlada.

Francuski vojnik, pripadnik specijalnih snaga, ubijen je, a drugi je teško ranjen kada je njihovo vozilo naišlo na bombu na jugu Afganistana, priopćili su u nedjelju vojni izvori u Kabulu i glavni vojni stožer u Parizu.

U pokrajini Host (na jugoistoku zemlje) dvojica navodnih kamikaza koji su na sebi nosili eksploziv ranjeni su u nedjelju dok su se pokušavali dignuti u zrak na biralištu u Ghaziabadu, rekao je za AFP službeni predstavnik ministarstva Lutfullah Mashal.

U pokrajini Helmand (na jugu zemlje) "talibani su napali biralište, pri čemu je jedan njihov čovjek ubijen u sukobu s policijom", izvijestio je za AFP upravitelj pokrajine Mullah Shir Mohammed.

U Kabulu, u četvrti Pul-e-Charki, "dvije rakete pogodile su UN-ov logor", priopćila je policija u Kabulu. "Jedna je eksplodirala zapalivši zgradu", dodaje se.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙