FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli parlamentarni izbori u Afganistanu

KABUL, 18. rujna 2005. (Reuters/AFP) - Birališta u Afganistanuotvorena su u nedjelju 06:00 sati po lokalnom vremenu, za prveparlamentarne izbore u toj zemlji od 1969. godine, na kojima seočekuje visoki odziv glasača unatoč prijetnjama nasiljem i pozivom nabojkot talibanskih pobunjenika.
KABUL, 18. rujna 2005. (Reuters/AFP) - Birališta u Afganistanu otvorena su u nedjelju 06:00 sati po lokalnom vremenu, za prve parlamentarne izbore u toj zemlji od 1969. godine, na kojima se očekuje visoki odziv glasača unatoč prijetnjama nasiljem i pozivom na bojkot talibanskih pobunjenika.

"Glasačka mjesta otvorena su jutros u 06:00 sati", potvrdio je glasnogovornik nacionalne izborne komisije Bronwyn Curran.

Više od 12.5 milijuna Afganistanaca starijih od 18 godina pozvano je da izabere između 5.800 kandidata za parlament zemlje - Wolesi Jirgu u kojoj ima 249 zastupničkih mjesta. Istodobno s parlamentarnim održavaju se i pokrajinski izbori na kojima se bira 420 vijećnika za 34 pokrajinske skupštine. Birališta se zatvaraju u 16:30 sati po lokalnom vremenu, a izbore prati oko 8.000 promatrača.

Izbori se održavaju nepune četiri godina nakon što su međunarodne snage pod vodstvom SAD svrgnule s vlasti radikalni talibanski režim, i godinu dana nakon što je Hamid Karzai pobjedio na predsjedničkim izborima, čije održavanje Talibani unatoč prijetnjama nisu uspjeli osujetiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙