FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đakovo: izložba skulptura "Sto i jedan lipicanac"

ĐAKOVO, 16. rujna 2005. (Hina) - "Sto i jedan lipicanac" naziv jeizložbe skulptura Hrvoja Dumančića, akademskog kipara iz Zagreba, kojaje danas otvorena u Muzeju Đakovštine, u okviru obilježavanja 14.godišnjice oslobođenja vojnih objekata i formiranja 122. brigade.
ĐAKOVO, 16. rujna 2005. (Hina) - "Sto i jedan lipicanac" naziv je izložbe skulptura Hrvoja Dumančića, akademskog kipara iz Zagreba, koja je danas otvorena u Muzeju Đakovštine, u okviru obilježavanja 14. godišnjice oslobođenja vojnih objekata i formiranja 122. brigade.

Izložbom su obuhvaćene brojne male skulpture konja - odljeva u gipsu, za što su Dumančića inspirirali đakovački lipicanci. Izložba je svojevrsni uvod u 2006. - godinu dva velika jubileja Državne ergele lipicanaca u Đakovu, kada ta uzgojno-selekcijska ustanova obilježava 500 godina prvog spomena i dva stoljeća organiziranog uzgoja.

Hrvoje Dumančić diplomirao je kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1998. godine, a osnovni motiv njegovih umjetničkih preokupacija su konji.

Dosad je izlagao na 30 samostalnih i osam skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je prve nagrade za skulpturu pod nazivom Aramis na "X Salon International de Saumur" u Francuskoj 2002. godine, što mu je omogućilo studijski boravak u umjetničkoj kući "La Colombiene" u Saumuru.

Na II. Svjetskom konjičkom festivalu, na poziv organizatora, organizirao je samostalnu izložbu skulptura u Samuel Tessedik Museum u Szarvasu, u Mađarskoj.

Na otvorenju su o izložbi i autoru govorili ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić i članica Izvršnog odbora Međunarodne udruge konjičkih novinara Milena Dragišić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙