FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvoren 13. Međunarodni stočarski sajam

GUDOVEC, 4. rujna 2005. (Hina) - Proglašenjem najboljih grla danas jezavršen 13. Međunarodni stočarski, gospodarski i obrtnički sajam uGudovcu pokraj Bjelovara.
GUDOVEC, 4. rujna 2005. (Hina) - Proglašenjem najboljih grla danas je završen 13. Međunarodni stočarski, gospodarski i obrtnički sajam u Gudovcu pokraj Bjelovara.

Šampionka simentalske pasmine je krava Maza uzgajivača Ivana Čurdije iz Svetoga Ivana Žabna, a šampionka holštajn-frizijske pasmine je krava Alka stočara Drage Kovažika iz Laminca pokraj Bjelovara.

Među izloženim konjima najboljim je hrvatskim hladnokrvnjakom proglašen pastuh Obad Josipa Šarića iz Našica, a među lipicancima pastuh 44 Conversano Toplica Antuna Sekulića iz Slavonskog Kobaša. Od arapskih konja najbolji je pastuh Almani Ivana Peretića iz Karlovca.

Ovogodišnji je sajam od 2. rujna okupio 350 izlagača iz 17 hrvatskih županija i osam stranih zemalja, a prikazano je 500 grla najkvalitetnijih krava, bikova, konja, svinja, ovaca i koza. Osim toga, sajam je postao i najveće okupljalište izlagača poljoprivredne opreme i mehanizacije, koje je velik dio prodan.

Među ostalim na sajmu je rečeno da naša zemlja ima stoku kvalitetnog genetskog potencijala, ali još uvijek u malim količinama pa smo zbog toga uvoznici i mlijeka i mesa. Istaknuto je da se mora zaštititi domaća proizvodnja te povećati broj krava i svinja.

Na aukcijskoj prodaji od ponuđenih 79 steonih junica prodane su samo 32 i to po prosječnoj cijeni od 10.780 kuna, a kao razlog slabog zanimanja smatra se velik uvoz junica.

Ovogodišnji je sajam okupio 20 posto više izlagača nego lani, a za isto toliko je povećan i izlagački prostor. Prema procjenama organizatora, tijekom tri dana sajam je obišlo oko 53 tisuće posjetitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙