FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hoće li lavovi ponovno lutati Sjevernom Amerikom?

LONDON, 18. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici predlažuponovno naseljavanje Sjeverne Amerike velikim životinjama, kao što suslonovi, lavovi, gepardi i divlji konji kako bi nadomjestilipopulacije iščezle prije 13.000 godina.
LONDON, 18. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici predlažu ponovno naseljavanje Sjeverne Amerike velikim životinjama, kao što su slonovi, lavovi, gepardi i divlji konji kako bi nadomjestili populacije iščezle prije 13.000 godina.

Znanstvenici ističu da golemi predjeli Sjeverne Amerike ne samo da bi mogli biti povoljna staništa za razmnožavanje ugroženih životinjskih vrsta iz Afrike i Azije, nego bi ti ekološki povijesni parkovi mogli postati i važna turistička odredišta.

"Afrika i dijelovi Azije jedina su mjesta na svijetu gdje je megafauna razmjerno netaknuta i nestanak brojnih životinjskih vrsta čini se neizbježnim", rekao je Josh Donlan, voditelj tima sa Sveučilišta Cornell u New Yorku.

Dodao je da su velike životinje živjele na svim kontinentima do izumiranja u kasnom pleistocenu koji je najviše pogodio Sjevernu Ameriku. Najveći sisavci u Sjedinjenim Državama trenutno su bizoni. Razdoblje pleistocena počelo je prije oko 1.65 milijuna godina i trajalo do prije 10.000 godina.

Uvođenje suvremenih potomaka nekadašnjih pleistocenskih "gubitnika" moglo bi potaknuti širi interes za zaštitu prirode, doprinijeti bioraznolikosti i ispraviti neke povjesne nepravde koje je čovjek nanio prirodi.

Znanstvenici u prvoj fazi predlažu ponovno naseljavanje američkih predjela azijskim magarcima i przewalski konjima, a u drugoj uvođenje u velike privatne parkove afričkih geparda, lavova te azijskih i afričkih slonova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙