FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: 45 posto za potporu Hrvatskoj, 44 posto protiv

LJUBLJANA,9. rujna(Hina) - Četrdeset i pet posto Slovenaca podržavapolitiku Janšine vlade u potpori Hrvatskoj pri uključivanju uEuropskoj uniji, a 44 posto je protiv uključivanja Hrvatske u društvokojemu se Slovenija prije 16 mjeseci uključila kao prva država spodručja bivše Jugoslavije, pokazali su odgovori ispitanika uistraživanju Politbarometar, koje se provodi svakog mjeseca i dajeprilično pouzdane podatke o trendovima biračkog tijela i stanju javnogmnijenja.
LJUBLJANA,9. rujna(Hina) - Četrdeset i pet posto Slovenaca podržava politiku Janšine vlade u potpori Hrvatskoj pri uključivanju u Europskoj uniji, a 44 posto je protiv uključivanja Hrvatske u društvo kojemu se Slovenija prije 16 mjeseci uključila kao prva država s područja bivše Jugoslavije, pokazali su odgovori ispitanika u istraživanju Politbarometar, koje se provodi svakog mjeseca i daje prilično pouzdane podatke o trendovima biračkog tijela i stanju javnog mnijenja.

Kako je u petak, na konferenciji za novinare, iznio voditelj istraživanja Slavko Kurdija, ispitanici su također zamoljeni da političke odnose sa susjednom državom ocijene ocjenom od jedan do pet. Oni su odnose Ljubljane i Zagreba ocijenili prosječnom ocjenom dva, što je nešto niže nego početkom godine, kada je prosječna ocjena tih odnosa bila 2,13 (u istraživanju za veljaču) i sredinom godine (u lipnju), kada su odnosi sa Hrvatskom ocijenjeni sa 2,22.

Istraživanje je uglavnom usmjereno na pitanja o odnosu građana prema vladi, političkim strankama i drugim institucijama, a pokazalo je relativan pad popularnosti vlade desnog centra, koju sada podržava 52 posto građana. To je znatno niže nego početkom godine kad joj je ukazivalo povjerenje dvije trećine ispitanika, no Kurdija je to protumačio kao normalizaciju, odnosno pad postizborne euforije oko dolaska nove vlade i imenovanja Janeza Janše za premijera.

Popularnost je srazmjerno tome izgubila i Janšina stranka, Slovenski demokrati (SDS) koju podržava 24 posto birača, ali je ona još uvijek znatno jača od oporbenih liberalnih demokrata, koji su na drugom mjestu s 14 posto iako su zadnjih mjeseci počeli podizati rejting koji je nakon izbora bio katastrofalan i govorio o velikoj krizi u stranci.

Istraživanje Politbarometra, provedeno početkom ovog tjedna, pokazalo je također da Slovenci nešto više popularnosti pripisuju predsjedniku Janezu Drnovšeku nego premijeru Janši, koji je na drugom mjestu, a zapravo najviše razmišljaju o svom ekonomskom položaju nakon uključivanja u EU i sljedećih koraka koji se očekuju. Zanimljivo je da je 54 posto ispitanika odgovorilo da zajednička europska valuta euro, koju Slovenija namjerava preuzeti s početkom 2007. godine, donosi "više slabih nego dobrih strana", a 60 posto svoj ekonomski položaj ocjenjuje kao zadovoljavajući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙