FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski tisak i opozicijske stranke od Rupela traže veću oštrinu

LJUBLJANA,26. kolovozaHina - Slovenske opozicijske stranke najavile suu petak da će podržati vladin prijedlog zakona o zaštitnoj ekološkojzoni i epikontinentalnom pojasu, ali tvrde da ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel kasni sa svojim inicijativama, a iste su iocjene slovenskog tiska u subotnjim izdanjima.
LJUBLJANA,26. kolovozaHina - Slovenske opozicijske stranke najavile su u petak da će podržati vladin prijedlog zakona o zaštitnoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu, ali tvrde da ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel kasni sa svojim inicijativama, a iste su i ocjene slovenskog tiska u subotnjim izdanjima.

Vodeća oporbena stranka, slovenski liberalni demokrati (LDS) ocijenila je da je Slovenija trebala reagirati protestom odmah nakon što su Hrvatska i Italija "mimo Slovenije" počele razgovore o razgraničenju epikontinentalnog pojasa u Jadranu.

Bivši ministar prometa Marko Pavliha, sada zastupnik LDS-a u parlamentu i stručnjak za pomorsko pravo, rekao je u petak da je slovensko ministarstvo vanjskih poslova već davno trebalo oštro reagirati na ponašanje Italije i Hrvatske koja se, kako tvrdi, ponaša kao da granica na moru između dviju država već postoji.

Bivši ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, sada savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu predsjednika Janeza Drnovšeka, rekao je da je Rupel trebao "žrtvovati nešto od godišnjeg odmora" i reagirati već ranije kako ne bi izbijali konflikti s Hrvatskom koji podsjećaju na "južnoameričke nogometne ratove".

I Vajgl i Pavliha kandidati su za položaj predsjednika LDS-a ako za mjesec i pol dana dođe do smjene bivšeg premijera Antona Ropa s tog položaja na izbornom kongresu stranke.

Kako u svom broju od subote u komentaru navodi ljubljansko "Delo", izjava hrvatske vlade da Slovenija pretendira na hrvatski teritorij oštrija je "nego što bi se moglo očekivati na prijateljskoj relaciji premijera Janše i Sanadera", a Hrvatska u diplomatskoj igri oko zone pokazuje da je u prednosti.

"Umjesto da Slovenija povuče svog veleposlanika na konzultacije i pojasni svoja stajališta europskim ambasadorima nakon što je otkriveno tajno dogovaranje Italije i Hrvatske, sada je taj potez povukla uvrijeđena Hrvatska. Slovenska vlada ne zna kako bi riješila problem i žrtvuje svoje ribare, a možda i druge pomorske adute. O omjeru snaga u Piranskom zaljevu svjedoči i to da je najveći slovenski ribarski brod triput manji od prosječnog hrvatskog broda. Unatoč oštrim tonovima u svojoj izjavi, Hrvatskoj se zapravo fućka za slovenske pomorske deklaracije, no problem i dalje ostaje. Taj problem daje hranu dnevnoj politici na jednoj i drugoj strani, ali to ne koristi suradnji među državama", piše u komentaru Boris Šuligoj.

On dodaje kako je sve izglednije da će pitanje granice na moru riješiti međunarodna arbitraža.

"Slovenci bi zapravo morali pozdraviti nova hrvatska upozorenja da će tužiti Sloveniju pred nadležnim međunarodnim sudom prihvati li slovenski parlament zakon o zaštitnoj zoni. Naravno da će zakon biti prihvaćen. Slovence može radovati arbitraža jer nijedna arbitraža Sloveniji neće dati tako malo koliko joj sada daje Hrvatska. No, postoji strah od nečega drugoga, a to je da će granice i problemi ostati u glavama", piše u subotnjem komentaru što ga je u petak na večer prenijela STA Boris Šuligoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙