FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen seminar o nacionalnim manjinama: Visoka razina normativnih prava

SPLIT, 16. rujna 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je, kao rezultat primjeneUstavnog zakona, primjetan znatan napredak u ostvarivanju normativnihprava nacionalnih manjina, ističe se u zaključcima danas završenogdvodnevnog seminara o provođenju Okvirne konvencije za zaštitunacionalnih manjina, što su ga u Splitu organizirali Ured zanacionalne manjine i Savjetodavni odbor Vijeća Europe.
SPLIT, 16. rujna 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je, kao rezultat primjene Ustavnog zakona, primjetan znatan napredak u ostvarivanju normativnih prava nacionalnih manjina, ističe se u zaključcima danas završenog dvodnevnog seminara o provođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, što su ga u Splitu organizirali Ured za nacionalne manjine i Savjetodavni odbor Vijeća Europe.

Napredak se posebno odnosi na područje obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina, kulturnu autonomiju, sudjelovanje u procesu odlučivanja, prekograničnu suradnju s državama matičnih naroda nacionalnih manjina te sklapanje bilateralnih ugovora.

U cilju pune integracije nacionalnih manjina u politički život Hrvatske naglašena je važnost dorade izbornog zakonodavstva i sređivanja popisa birača kako bi se u tom dijelu omogućila učinkovitija integracija.

U zaključcima se posebno naglašava kako je provođenjem Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana za uključivanje Roma 2005.-2015. došlo do bitnog unaprjeđivanja položaja romske nacionalne manjine, posebice u području obrazovanja, statusnih pitanja te stvaranju pretpostavki za ostvarivanje kulturne autonomije i boljih životnih uvjeta.

Sudionici seminara o nacionalnim manjinama zaključili su također da postoji politička volja svih tijela državne vlasti: Hrvatskog sabora, predsjednika Republike, Vlade kao i cjelokupne državne uprave koji, ne samo deklarativno, već osiguravanjem financijskih i drugih pretpostavki te pozitivnog ozračja stvaraju povoljne uvjete za potpuno ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙