FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: OESS-ov okrugli stol o nacionalnim manjinama

SISAK, 13. rujna 2005. (Hina) - U Sisku je održan okrugli stol sisačkogureda OESS-a o učinkovitom zastupanju manjina u lokalnoj i regionalnojsamoupravi na kojem su predstavnici vijeća nacionalnih manjina iopćina i gradova u Sisačko-moslavačkoj županiji zaključili da je nužnopoboljšati dosadašnje odnose i intenzivirati međusobne kontakte idijalog.
SISAK, 13. rujna 2005. (Hina) - U Sisku je održan okrugli stol sisačkog ureda OESS-a o učinkovitom zastupanju manjina u lokalnoj i regionalnoj samoupravi na kojem su predstavnici vijeća nacionalnih manjina i općina i gradova u Sisačko-moslavačkoj županiji zaključili da je nužno poboljšati dosadašnje odnose i intenzivirati međusobne kontakte i dijalog.

Voditelj Područnog ureda OESS-a u Sisku Michael Dreneau istaknuo je da taj Ured usko surađuje s članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina, kao i predstavnicima nacionalnih manjina u tijelima lokalne i regionalne vlasti. Odnos s predstavnicima nacionalnih manjina u Sisačko-moslavačkoj županiji Dreneau je ocijenio partnerskim, realističkim i dosljednim.

"Iako je sustav organizacije nacionalnih manjina u Hrvatskoj nov, nakon donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ohrabruje da su u Sisačko-moslavačkoj županiji konstituirana vijeća nacionalnih manjina i da su izabrani predstavnici nacionalnih manjina", rekao je Dreneau. Napomenuo je da "ohrabruje veliki broj predstavnika manjina u tijelima lokalne vlasti, kao i manjinska politika novih tijela regionalne vlasti".

Savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za pitanja političkog sustava Siniša Tatalović je istaknuo da je "Hrvatska u normativnom smislu vrlo visoko odredila razinu manjinskih prava".

"Teško je naći zemlju u Europi koja je na tako cjelovit i kvalitetan način uredila manjinska prava", rekao je Tatalović, dodavši da je to Hrvatsku u Europi i svijetu legitimiralo kao demokratsku zemlju i pomoglo joj na putu u europske integracije. Napomenuo je da je za potpunu primjenu Ustavnog zakona nužno stvoriti političku volju, prije svega na lokalnoj i regionalnoj razini, te osigurati ispunjenje manjinskog identiteta i integracije manjina u politički društveni sustav. Naglasio je da je potrebno graditi dijalog lokalnih i regionalnih vlasti s predstavnicima vijeća nacionalnih zajednica u rješavanju konkretnih manjinskih pitanja u pojedinim sredinama.

O suradnji s vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina govorili su zamjenica gradonačelnika Siska Ivanka Boras i gradonačelnik Petrinje Miroslav Gregurinčić.

Na tribini je ukazano na nužnost da tijela državne vlasti donesu jasna tumačenja o primjeni Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, posebno kod konstituiranja lokalnih i regionalnih tijela vlasti, kako se ne bi događale političke krize kao u Sisačko-moslavačkoj županiji oko različite interpretacija zamjene predstavnika nacionalnih manjina u Županijskoj skupštini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙