FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska postigla napredak u zaštiti prava nacionalnih manjina

SPLIT, , 15. rujna 2005. (Hina) - U Splitu je danas održan okrugli stolo zaštiti nacionalnih manjina na kojemu je tajnik Savjetodavnog odboraza nacionalne manjine Vijeća Europe Antti Korkeakivi rekao da jeHrvatska postigla velik napredak u zaštiti prava nacionalnih manjina.
SPLIT, , 15. rujna 2005. (Hina) - U Splitu je danas održan okrugli stol o zaštiti nacionalnih manjina na kojemu je tajnik Savjetodavnog odbora za nacionalne manjine Vijeća Europe Antti Korkeakivi rekao da je Hrvatska postigla velik napredak u zaštiti prava nacionalnih manjina.

"Može se ustvrditi da je, unatoč nekim otvorenim pitanjima, položaj nacionalnih manjina u Hrvatskoj značajno poboljšan u odnosu na razdoblje od prije tri godine", rekao je.

Predstavnici Vijeća Europe, koji su s Uredom za nacionalne manjine Vlade RH organizirali okrugli stol, ocijenili su da je zahvaljujući započetim političkim, upravnim i društvenim promjenama, u Hrvatskoj znatno unaprijeđen položaj nacionalnih manjina, te da je sada nastupilo vrijeme kada bi Ustavni zakon o pravima manjina trebalo provoditi uz potporu lokalnog stanovništva diljem zemlje.

Vijeće Europe naime smatra da lokalna uprava i samouprava na područjima gdje žive nacionalne manjine nije osposobljena provoditi odredbe Ustavnog zakona koje se odnose na zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina.

"Izazov predstavlja povratak prognanika i izbjeglica, te rješavanje problematike bivših nositelja stanarskih prava", rekao je Korkeakivi.

Predstojnica vladina Ureda za nacionalne manjine Milena Klajner rekla je da Vlada posvećuje veliku pozornost pravima nacionalnih manjina što je i potvrdila ratificirajući među prvima okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina koje su potpisale 34 države. Klajner je istaknula da je Hrvatska postigla velik napredak, što je potvrdilo i mjerodavno tijelo Vijeća Europe. Dodala je da će Hrvatska poslušati primjedbe iz Europe koje se odnose na zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina te na provođenje nacionalnog programa za zapošljavanje Roma.

Prvoga dana seminara, koji sutra završava, raspravljalo se o sudjelovanju manjina u procesu odlučivanja, njihovoj zastupljenosti u pravosuđu i upravi, te o promoviranju međuetničke tolerancije, borbi protiv diskriminacije i rješavanju problema Roma.

Savjetnik predsjednika Republike Siniša Tatalović rekao je da je ostvarivanje prava nacionalnih manjina istinski hrvatski interes i da danas nema ni jednog tijela državne vlasti koje nema visoku razinu političke volje da se eventualni problemi, prvenstveno kada je riječ o pripadnicima srpske, bošnjačke i romske nacionalne manjine, ne riješe u najkraće vrijeme.

Pomoćnica ministrice pravosuđa Ljiljana Vodopija Ćengić rekla je da je Ministarstvo pravosuđa koordinator izrade strategije za borbu protiv diskriminacije. Dio strategije, započete u srpnju prošle godine, bit će i akcijski plan tako da će ona biti dovršena do kraja godine.

Predsjednik Romskog nacionalnog foruma i predsjednik Udruge Romi za Rome Hrvatske Bajro Bajrić istaknuo je kako sasvim sigurno ne bi bio na tom okruglom stolu kad ne bi imao zamjerki. Ipak, istaknuo je, ono što je afirmativno i dobro za Rome pravna je pomoć koju dosad nisu imali, a sad je dobivaju besplatno. "U Hrvatskoj se rješavaju i statusna pitanja Roma, tako da neke kritike ljudi iz Europe, koji dolaze u Hrvatsku provesti dan-dva i na brzinu napraviti analizu, uvijek ne stoje", rekao je Bajrić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙