FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Hrvoje Petrač spreman je razgovarati s haškim istražiteljima u grčkom zatvoru, ali samo u prisutnosti odvjetnika i kada se osiguraju svi tehnički uvjeti, poput službenog prevoditelja, izjavio je danas jedan od Petračevih odvjetnika Marijan Pedišić. Potvrdio je da su haški istražitelji jučer posjetili Petrača u ekstradicijskom zatvoru u grčkoj Ioanni, ali da im je poručio kako želi da razgovoru budu nazočni njegovi odvjetnici, na što ima zakonsko pravo. Upitan kada bi u Grčku trebao krenuti Petračev odvjetnik, vjerojatno drugi hrvatski odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, Pedišić je odgovorio da će se to dogoditi čim grčki sud službeno zakaže ročište. Petračevi odvjetnici tvrde kako nisu upoznati o čemu haški istražitelji žele razgovarati s Petračem, ali pretpostavljaju da je riječ o navodnoj umiješanosti Petrača u financiranje bijega haškog optuženika generala Ante Gotovine.

ZAGREB - I tužiteljstvo i obrana najavili su žalbe na današnju nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom su petorica bivših pripadnika rezervnog sastava MUP-a, optuženih u slučaju "Pakračka poljana", proglašeni krivima za ubojstvo jednog muškarca, odnosno za protupravno lišavanje slobode i iznudu nad trojicom zagrebačkih Srba koncem 1991. Zbog ubojstva nepoznatog muškarca zvanog Saša - osuđeni su Munib Suljić, Igor Mikola i Siniša Rimac. Najdužu kaznu od 10 godina zbog toga je dobio Suljić koji je prvi zapucao. Rimac je osuđen na osam godina dok je Mikola kao pomagač u ubojstvu osuđen na pet godina zatvora. Mikoli je u to uračunata i kazna za protupravno lišavanje slobode i iznudu nad Milošem Ivoševićem, Radom Pajićem i Markom Grujićem, koju je prema presudi počinio s preostalom dvojicom optuženih - Miroslavom Bajramovićem i Brankom Šarićem. Oni su osuđeni na četiri, odnosno tri godine zatvora.

ČAKOVEC - Za svaki liječnički pregled, izdani recept, uputnicu, ortopedska i druga pomagala, građani će od 1. listopada plaćati po deset kuna administrativne pristojbe, pet kuna izdvojit će za sanitetski prijevoz, odlučila je danas Vlada na sjednici u Čakovcu. Mjesečno će se najviše plaćati 30 kuna pristojbe, a nakon toga pregledi, recepti i uputnice u tom će se mjesecu dobivati bez plaćanja pristojbe. Procjenjuje se da će uvođenje pristojbe zdravstvenom sustavu godišnje donijeti 376 milijuna kuna.

ČAKOVEC - Hrvatska Vlada uputila je u danas Saboru paket zakona vezanih uz sudstvo, koji bi trebali pridonijeti efikasnijem sudstvu. Vlada je na sjednici održanoj u Čakovcu predložila da se Općinski sud u Zagrebu, najveći sud u državi s 56 sudaca i 726 službenika i namještenika, podijeli u dva - Općinski građanski i Općinski kazneni. Građanski sud nastavio bi raditi na sadašnjoj adresi, a kazneni će započeti s radom po završetku zgrade suda u Selskoj. Zakon će omogućiti i spajanje prekršajnih i općinskih sudova, a ti će pilot projekti poslužiti i kao provjera za donošenje odluke o racionalizaciji mreže sudova. Bit će to i dio reforme pravosuđa čiji će se prijedlog uskoro naći pred Vladom.

ČAKOVEC - Vlada je danas na sjednici u Čakovcu prihvatila Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji poručivši da se nasilje u obitelji neće tolerirati. Kaznena djela nasilja u obitelji sudovi će morati rješavati po žurnom postupku. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor upozorila je na porast nasilja u obitelji - 2001. zabilježena su 442, a 2004. čak 1.463 kaznena djela nasilnog ponašanja u obitelji.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker opovrgnuo je danas nakon sjednice Vlade u Čakovcu kako Prvi programski zajam za prilagodbu (PAL) dobiven od Svjetske banke predviđa i likvidaciju jednog državnog brodogradilišta u ovoj godini. Istaknuo je da ne postoji opcija likvidacije. Vlada, ističe ministar, radi program restruktuiranja brodogradnje, a taj je program vezan i uz budući zakon o državnim potporama i subvencijama. Najavio je da bi se prijedlog restrukturiranja brodogradnje u idućih mjesec, mjesec i pol, trebao naći pred Vladom.

SPLIT - U Splitu je danas održan okrugli stol o zaštiti nacionalnih manjina na kojemu je tajnik Savjetodavnog odbora za nacionalne manjine Vijeća Europe Antti Korkeakivi rekao da je Hrvatska postigla velik napredak u zaštiti prava nacionalnih manjina. Predstavnici Vijeća Europe, koji su s Uredom za nacionalne manjine Vlade RH organizirali okrugli stol, ocijenili su da je zahvaljujući započetim političkim, upravnim i društvenim promjenama, u Hrvatskoj znatno unaprijeđen položaj nacionalnih manjina, te da je sada nastupilo vrijeme kada bi Ustavni zakon o pravima manjina trebalo provoditi uz potporu lokalnog stanovništva diljem zemlje. Vijeće Europe naime smatra da lokalna uprava i samouprava na područjima gdje žive nacionalne manjine nije osposobljena provoditi odredbe Ustavnog zakona koje se odnose na zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina.

POREČ - U Poreču je danas počeo s radom trodnevni Opći sabor domovinskih i izvandomovinskih Hrvata kojemu je zajednički cilj, kako je istaknuto na prigodnoj konferenciji za novinare, "pomirenje i povezivanje iseljene Hrvatske s državnim institucijama zemlje". Po riječima dopredsjednice Udruge za iseljeništvo u Torontu Zvjezdane Hlad, cilj je sastanka zapravo povezivanje dijaspore s maticom zemljom. Pritom je kazala kako je od iznimne važnosti pronaći rješenje, odnosno odgovor na pitanje kako vratiti povjerenje dijaspore u Hrvatsku u smislu poboljšanja priljeva kapitala u našu zemlju.

ZAGREB - Treći hrvatski mobilni operater tvrtka Tele2 nije u roku od šest mjeseci ispunila obvezu početka obavljanja telekomunikacijskih usluga i djelatnosti iz dodijeljene im koncesije za mobilnu telefoniju, utvrdili su danas telekomunikacijski nadzornici Hrvatske agencije za telekomunikacije tijekom stručnog nadzora u toj tvrtki. O tome su večeras izvijestili iz Agencije, naglašavajući da Tele2, kako je utvrđeno nadzorom, nije od Agencije zatražio niti obavljanje tehničkog pregleda svih radijskih postaja mikrovalnih sveza.

SPLIT - Četvrti dan ponovljena suđenja osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratne zločine u Lori 1992. svjedok oštećenik Rade Krivić sudu je kazao kako su stražari u Lori prema njemu bili "korektni" te da "nije bilo nikakvih neugodnosti", ali kako mu je u tijeku ispitivanja nekoliko sekunda "na uši bila spojena struja". "Drugih neugodnosti", kako je rekao, "nije bilo". Ostala za danas pozvana četiri svjedoka nisu se pojavila. Trojici pozivi nisu ni uručeni, a jedan od njih sudu dostavio zahtjev da ga se tretira kao ugrožena svjedoka, o čemu će sud naknadno odlučivati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙