FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vis: počast britanskim vojnicima poginulima u Drugom svjetskom ratu

VIS/KOMIŽA,8. rujna 2005.(Hina) - U Visu i Komiži danas jekomemorativnim skupovima i polaganjem vijenaca, u organizaciji mjesnihvlasti i britanskog veleposlanstva, odana počast britanskim vojnicimapoginulima u završnim operacijama Drugog svjetskog rata i pokopanimana Visu, a ujedno je obilježena i 60. obljetnica završetka rata.
VIS/KOMIŽA,8. rujna 2005.(Hina) - U Visu i Komiži danas je komemorativnim skupovima i polaganjem vijenaca, u organizaciji mjesnih vlasti i britanskog veleposlanstva, odana počast britanskim vojnicima poginulima u završnim operacijama Drugog svjetskog rata i pokopanima na Visu, a ujedno je obilježena i 60. obljetnica završetka rata.

Komemoraciji u Komiži nazočni su bili i britanski veleposlanik u Hrvatskoj John Ramsden, osobni izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Budimir Lončar, zapovjednik HRM-a admiral Zdravko Kardum i državni tajnik u Ministarstvu obrane Mato Raboteg.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja na britanskom ratnom groblju na viškom poluotočiću Svetoga Jurja. Vijence su položili gradonačelnici Visa i Komiže Šime Zubčić i Tonka Ivčević u nazočnosti skupine ratnih veterana Ujedinjenoga Kraljevstva, britanskog vojnog atašea u Hrvatskoj pukovnika Marca Wentwortha i predsjednika Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivana Fumića.

Vijence su položili i ispred spomenika poginulim zrakoplovcima RAF-a u središtu otoka Visa.

Britanski veleposlanik John Ramsden u prigodnom govoru na komemorativnom skupu u Komiži naglasio je kako "Hrvatska, kao samostalna i suverena država i buduća članica Europske unije, treba vlastitu budućnost graditi i na temeljima pobjede antihitlerovske savezničke koalicije".

Veleposlanik Ramsden zajedno s veteranima počast je odao i poginulim partizanima polaganjem vijenaca na spomenik ispred općinskog Poglavarstva te britanskim veteranima na spomen-ploču u komiškoj luci, a i tradicionalnim bacanjem vijenaca u more.

Britanski ratni veterani i članovi britanskog vojno-diplomatskog izaslanstva susreli su se i s nekolicinom otočana - živih svjedoka ratnih događanja na Visu iz vremena kada su britanski vojnici boravili na Visu kako bi pomogli partizanskim snagama predvođenima Josipom Brozom Titom u borbi protiv sila osovine.

U Kulturnom centru u Visu obišli su i izložbu pod nazivom "Pri' šezdeset godišć" koju je pripremilo britansko veleposlanstvo kao skup osobnih sjećanja ljudi koji su od 1943. do 1945. živjeli na tom otoku kada su na njemu boravili i Britanci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙