FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Politički barometar ZDF-a: Schroeder gotovo izjednačen s Merkel

BERLIN, 9. rujna 2005. (Hina) - Deset dana prije održavanjaprijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj došlo je do obrata uraspoloženju birača tako da je Socijaldemokratska stranka Njemačke(SPD), kancelara Gerharda Schroedera, gotovo izjednačena s oporbenomdemokršćanskom Unijom CDU/CSU, objavila je u petak državna TV postajaZDF.
BERLIN, 9. rujna 2005. (Hina) - Deset dana prije održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj došlo je do obrata u raspoloženju birača tako da je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), kancelara Gerharda Schroedera, gotovo izjednačena s oporbenom demokršćanskom Unijom CDU/CSU, objavila je u petak državna TV postaja ZDF.

U tzv. Političkom barometru ZDF-a, 38 posto građana izjasnilo se u korist SPD-a, što je četiri posto više nego prije tjedan dana. Unija CDU/CSU istodobno je izgubila dva posto glasova te sada uživa podršku 40 posto ispitanih. To predstavlja drastičan pad popularnosti demokršćana s obzirom na to da je prvoj polovici ove godine Unija CDU/CSU u ispitivanjima javnog mišljenja uživala podršku i do 47 posto birača.

Prema Političkom barometru, niti jedna trenutno izvjesna politička koalicija ne bi raspolagala većinom u Bundestagu. Koalicijski partner SPD-a stranka Zeleni osvojila bi sedam posto glasova, dok Liberali iz FDP-a trenutno uživaju podršku šest posto glasača. Novoosnovana Lijeva stranka, stranka reformiranih komunista i SPD-ovih disidenata, osvojila bi sedam posto glasova.

Njemački kancelar Schroeder smatra da je došlo do obrata u raspoloženju birača te da više ne postoji želja za smjenom vlasti. "Trend je na našoj strani i vjerujem da ćemo 18. rujna iz izbora izići kao najjača stranka", izjavio je Schroeder u razgovoru za "Sueddeutsche Zeitung" od petka.

Procjenjuje se da je TV sučeljavanje kandidata SPD-a, Schroedera, i Unije CDU/CSU, Angele Merkel, iz kojeg je sadašnji kancelar izišao kao pobjednik, ostavilo jači utisak na birače od očekivanog tako da je došlo do obrata u raspoloženju biračkog tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙