FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelski Vrhovni sud: Premjestiti dio sigurnosnog zida

JERUZALEM, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Izraelski Vrhovni sudnaredio je u četvrtak vladi da premjesti trasu sigurnosnog zida naZapadnoj obali kako bi umirio palestinsko vodstvo što znači da Izraeltreba srušiti već sagrađenu dionicu zida na okupiranoj zemlji.
JERUZALEM, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Izraelski Vrhovni sud naredio je u četvrtak vladi da premjesti trasu sigurnosnog zida na Zapadnoj obali kako bi umirio palestinsko vodstvo što znači da Izrael treba srušiti već sagrađenu dionicu zida na okupiranoj zemlji.

Međutim, Vrhovni sud u istoj je presudi objavio da je odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ) o sigurnosnom zidu pogrešna jer to tijelo nije dovoljno uzelo obzir sigurnosne potrebe Izraela.

ICJ je u lipnju 2004., presudio da se izgradnjom sigurnosnog zida krše prava Palestinaca te da on treba biti srušen.

Zid na Zapadnoj obali izvor je napetosti nakon izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze ovoga tjedna nakon 38 godina okupacije.

Izrael je gradnju zida opravdao zaštitom od samoubilačkih bombaša, a Palestinci su je ocijenili zauzimanjem palestinske zemlje i smatraju da je riječ o strategiji izraelskog premijera Ariela Sharona da zadrži zauvijek u posjedu veće dijelove Zapadne obale.

Ta barijera između Izraela i Palestinaca, čija ukupna dužina ograde i zida treba iznositi 600 kilometara, završena je gotovo do polovice.

Vrhovni sud je naredio vladi da pronađe način za izmještanje segmenta dugog 13 kilometara sagrađenog blizu naselja Alfei Menashe na Zapadnoj obali gdje živi 5.500 židovskih naseljenika.

Izraelsko ministarstvo obrane kazalo je da proučava presudu.

Izrael je je velike dijelove ograde blizu Jeruzalema izmjestio prošle godine po nalogu suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙