FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 15. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

PHOENIX - Trinaest bosanskih Srba nastanjenih u gradu Phoenixu u američkoj Arizoni optuženo je zbog lažnih podataka iznesenih u upitnicima za dobivanje vize za ulazak u Sjedinjene Države, izvijestilo je u srijedu tužiteljstvo u Phoenixu. Trinaest muškaraca rodom iz BiH, optuženo je zbog prijevare u procesu izdavanja vize, zbog lažnih izjava s ciljem dobivanja vize, a neki među njima zbog krivokletstva. "Svih 13 optuženika dalo je lažne podatke o vojnoj službi u srpskoj vojsci kako bi dobili pravo na vizu za ulazak u SAD te se tu nastanili", rekla je za France presse glasnogovornica FBI-a Arizone Deborah McCarley.

NEW YORK - Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf rukovao se u srijedu s izraelskim premijerom Arielom Sharonom kojeg je sreo u hodnicima sjedišta UN-a u New Yorku na marginama summita UN-a, dva tjedna nakon uspostave prvih službenih kontakata između Izraela i Pakistana. Musharraf, koji bi se u subotu u New Yorku trebao obratiti sudionicima Svjetskog židovskog kongresa, potvrdio je na konferenciji za novinare da se rukovao s izraelskim premijerom. Izrael i Pakistan nemaju diplomatske odnose, ali ministri vanjskih poslova Sylvan Shalom i Khurshid Kasuri su 1. rujna u Istanbulu održali "povijesni" sastanak.

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u srijedu navečer u Baru da Crna Gora jedino kao suverena i međunarodno priznata može ostvariti cilj ulaska u Europsku uniju istaknuvši da će rješavanje državno-pravnog pitanja biti prioritet Vlade u idućem razdoblju. "Samo suverena i međunarodno priznata Crna Gora moći će dosegnuti proklamirani cilj - integriranje u Europsku uniju", rekao je Đukanović u razgovoru sa sudionicima Glavne skupštine Foruma gradova Jadransko-jonske regije, koja je u srijedu završena u Baru. Đukanović je kazao da su dosadašnja iskustva u funkcioniranju državne zajednice Srbije i Crne Gore ispod očekivanja i da unose konfuziju u odnose između država članica.

LONDON - Britanske su snage sigurnosti u četvrtak rano ujutro u Londonu i u Manchesteru uhitile su sedam stranih državljana, ocijenivši da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Sedam uhićenih osoba, čija državljanstva nisu objavljena, bit će deportirano, izvijestilo je ministarstvo.

NEW DELHI - Predstavnici Indije i Pakistana dogovorili su se da neće dopustiti da terorizam ugrozi njihov mirovni proces te da će i dalje nastaviti mirnim putem rješavati sve međusobne razmirice, uključujući i onu koja se odnosi na pitanje Kašmira. Susjedne južnoazijske zemlje, obje s nuklearnim naoružanjem, objavile su zajedničko priopćenje nakon razgovora u srijedu kasno navečer, kada su se marginama sastanka Opće skupštine UN-a sastali indijski premijer Manmohan Singh i pakistanski predsjednik Pervez Musharraf. Veze dviju zemalja poboljšane su od pokretanja mirovnog procesa u siječnju 2004., no i dalje je potrebno uložiti još puno napora oko razmirica u vezi podijeljenog teritorija Kašmira koji obje zemlje smatraju svojim.

JERUZALEM - Izraelski je vrhovni sud u četvrtak objavio da je odluka Međunarodnog suda pravde o izraelskom sigurnosnom zidu pogrešna jer to tijelo nije dovoljno uzelo u obzir sigurnosne potrebe Izraela. Međunarodni sud pravde je u lipnju 2004. godine odlučio da se izgradnjom sigurnosnog zida krše prava Palestinaca te da on treba biti srušen. Zid ima za cilj spriječiti palestinske militante od napada na Izrael i devet članova izraelskog suda je istaknulo kako je Međunarodni sud pravde uzeo u obzir samo "kršenje prava Palestinaca" u svojoj odluci.

TBILISI - Mala ulica u Tbilisiju, kroz koju je američki predsjednik George W. Bush prošao 9. svibnja kada je išao u zračnu luku, nosi njegovo ime, javlja u četvrtak agencija France Presse. Veliki portret američkog predsjednika postavljen je na ulaz ulice na veliki pano pored kojeg je posađeno nekoliko ružičastih ruža - simbol gruzijske revolucije 2004. godine. Predstavnici oporbe, manjina u općinskom vijeću Tbilisija, prosvjedovali su uzalud protiv inicijative gradonačelnika Gujguja Ugulava. Tvrde kako promjena imena ulice može pogodovati izbornim manipulacijama, s obzirom da se djelomični parlamentarni izbori očekuju uskoro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙