FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korei obišao nekadašnja okupirana područja pojasa Gaze

MAWASSI, 13. rujna 2005. (Hina/AFP) - Palestinski premijer Ahmad Koreiobišao je u utorak područje u pojasu Gaze na kojemu su evakuiranažidovska naselja, dok istodobno na granici Gaze s Egiptom drugi danzaredom vlada posvemašnji nered.
MAWASSI, 13. rujna 2005. (Hina/AFP) - Palestinski premijer Ahmad Korei obišao je u utorak područje u pojasu Gaze na kojemu su evakuirana židovska naselja, dok istodobno na granici Gaze s Egiptom drugi dan zaredom vlada posvemašnji nered.

Korei je u pratnji nekoliko ministara započeo svoj obilazak posjetom školi u Mawassiju, palestinskoj enklavi koja je bila u potpunosti izolirana usred židovskog naselja.

Zatim je nakratko posjetio mjesta na kojima su bila naselja, napose Neve Dekalim, srušenu "prijestolnicu" židovskih naseljenika iz pojasa Gaze.

Korei je u svom govoru rekao da povlačenje iz pojasa Gaze treba utrti put osnutku neovisne palestinske države o kojoj je sanjao pokojni Jaser Arafat.

"Moramo nastaviti djelo Abu Ammara. Moramo vratiti i Zapadnu obalu i Jeruzalem, našu vječnu prijestolnicu. Danas Gaza, sutra Jeruzalem", kazao je.

U Rafahu, na jugu pojasa Gaze, deseci osoba prelazili su u utorak granicu u oba smjera između palestinskog područja i Egipta, gdje nakon povlačenja izraelske vojske vlada nered.

Sigurnosna ograda načinjena od bodljikave željezne žice probijena je na više mjesta i dovoljno je preskočiti preko malenog zida da se dođe na drugu stranu Rafaha, graničnog grada podijeljenog na palestinski i egipatski dio.

Neki prelaze u egipatski dio a da ih pritom egipatska policija ne ometa ili ulaze u pojas Gaze da posjete obitelj koja živi preko granice. Drugi prelaze granicu prema Egiptu i vraćaju se natovareni paketima s hranom ili cigaretama koje su puno jeftinije u egipatskom dijelu nego u pojasu Gaze.

Na temelju ugovora s Izraelom, egipatski bataljun naoružanih graničara počeo je tijekom vikenda zauzimati položaje na granici. Njegovih 750 ljudi bit će u potpunosti raspoređeno tek u četvrtak, kada će zamijeniti policajce.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙