FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Škare-Ožbolt na neformalnom sastanku ministara pravosuđa EU u Newcastlu

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Neformalni sastanak ministarapravosuđa i unutarnjih poslova država članica EU u Newcastlu, na kojemsudjeluje i hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt s naslovaHrvatske kao zemlje kandidata, u petak je nastavio rad diskusijom osuzbijanju trgovine drogama iz Afganistana, ilegalne imigracije teborbi protiv terorizma.
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Neformalni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova država članica EU u Newcastlu, na kojem sudjeluje i hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt s naslova Hrvatske kao zemlje kandidata, u petak je nastavio rad diskusijom o suzbijanju trgovine drogama iz Afganistana, ilegalne imigracije te borbi protiv terorizma.

Osim sudjelovanja u radu sastanka, ministrica Škare Ožbolt u četvrtak se sastala s ministrima pravosuđa Republike Njemačke, Austrije, Italije, EUROJUST-a, a u petak i s ministrom pravosuđa Velike Britanije.

Kako je priopćeno iz Ministarstva pravosuđa, prilikom susreta s kolegama iz zemalja članica EU, ministrica je razgovarala o suradnji s pravosuđem tih država i dogovorila konkretnu suradnju na reformi pravosuđa, posebno vezano za alternativni način rješavanja sudskih sporova kao jednog od značajnih instrumenata koji trebaju rasteretiti hrvatsko pravosuđe, pojednostaviti i pojeftiniti donošenje odluka bez skupih i dugotrajnih sudskih procesa.

Britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke, čija zemlja trenutno predsjeda EU, u petak je rekao kako borba protiv trgovine narkoticima u Afganistanu nije samo "stvar novaca" i da zahtijeva znatno širi pristup i dublju analizu da bi se u cijelosti razumjela. "To je vrlo težak problem, postoje tu vrlo moćni i jaki interesi", rekao je Clarke.

EU pokušava preusmjeriti siromašne afganistanske seljake da uzgajaju žitarice umjesto maka od kojeg proizvode većinu heroina koji se prodaje na europskim ulicama. UN su objavile da je, unatoč pojačanim represivnim akcijama vojske i policije u Afganistanu proizvodnja opijata ostala gotovo ista. EU, UN i drugi veliki donatori zadnjih su godina izdvojili nekoliko stotina milijuna pomoći kako bi suzbili proizvodnju narkotika u Afganistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙