FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić ICTY-evo ustupanje suđenja vidi kao priznanje pravosuđu

NEW YORK,15. rujna 2005.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićocijenio je u srijedu kao priznanje hrvatskom pravosuđu odluku Haškogsuda (ICTY) da postupak protiv hrvatskih generala Rahima Ademija iMirka Norca, optuženih za ratne zločine u operaciji Medački džep,ustupi Hrvatskoj.
NEW YORK,15. rujna 2005.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je u srijedu kao priznanje hrvatskom pravosuđu odluku Haškog suda (ICTY) da postupak protiv hrvatskih generala Rahima Ademija i Mirka Norca, optuženih za ratne zločine u operaciji Medački džep, ustupi Hrvatskoj.

"Mislim da je to sada povjerenje u hrvatsko pravosuđe jer uz sve kritike koje smo imali i mi, a koje smo dobivali i sa strane, očito je da je hrvatsko pravosuđe sazrelo", rekao je Mesić hrvatskim novinarima u New Yorku gdje sudjeluje na summitu UN-a.

Komentirajući odluku Haškog suda da prvi predmet za ratne zločine prepusti Hrvatskoj on je rekao da hrvatsko pravosuđe može preuzeti i takve predmete koji nisu laki, i izrazio očekivanje da će se ono na njima potvrditi.

"Ja očekujem da ćemo u pravosuđu sigurno učiniti taj veliki iskorak da se sudi na temelju zakona i da nema selektivnosti u primjeni zakona", rekao je on dodajući da to od hrvatskog pravosuđa i očekuje.

Predsjednik Mesić je također komentirao najnovije izvješće Svjetske banke o poslovnom ozračju izrazivši čuđenje što je ono Hrvatsku svrstalo na 118. mjesto među 155 država čime je najlošije ocijenjena među istočnoeuropskim zemljama.

"Mene to začuđuje jer je upravo bio pritisak svjetskih financijskih institucija da Hrvatska što prije privatizira banke", rekao je Mesić novinarima komentirajući izvješće Svjetske banke.

Dodao je da je Hrvatska ne samo privatizirala banke nego ih je dala i u strane ruke, a da ipak sada na planu poslovnog ozračja doživljava kritiku.

"Kada Hrvatska želi otvoriti agro-banku, a ja sam i o tome razgovarao, onda dolaze pritisci da ne bi bilo dobro da tu budu vlasnici država, gradovi, općine", rekao je on.

Mesić je kazao da je 90 posto bankarskog sustava u Hrvatskoj u stranim rukama i da ne razumije zašto bi bio problem tko će biti vlasnik malog preostalog dijela kada se zna da je dio banaka koji je ušao u Hrvatsku u rukama njihovih matičnih država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙