FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Godinu dana držao žrtvu u ropskom odnosu

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Zagrebačka policija uhitila je38-godišnjaka koji je lani od srpnja u ropskom odnosu na tavanu svojekuće držao muškarca, svakodnevno ga zlostavljajući i iskorištavajući.
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Zagrebačka policija uhitila je 38-godišnjaka koji je lani od srpnja u ropskom odnosu na tavanu svoje kuće držao muškarca, svakodnevno ga zlostavljajući i iskorištavajući.

Policija je danas izvijestila da je počinitelj svakodnevno tukao i vrijeđao žrtvu, plašio je pištoljem, ograničavao joj kretanje i iskorištavao radno i financijski.

Sve je počelo kad je osumnjičeni obećao žrtvi, koja je njegovih godina, da će ga zaposliti u autopraonici i prijaviti na plaću od 2.500 kuna.

No, već krajem 2004. natjerao ga je da se preseli u njegovu kuću, nakon čega mu je ograničio kretanje i smjestio ga na tavan.

Osumnjičeni je prisilio žrtvu da podigne hipotekarni kredit i zatim joj oduzeo 22.000 eura, a natjerao ju je i na potpisivanje čekova, te je na njezino ime otvorio i tekući račun s kojeg je žrtva prisilno podizala novac.

Žrtva je morala i besplatano raditi u autopraonici, i na poslovima u kući, a slobodna ju bila samo nedjeljom popodne.

Počinitelj je za taj rad fiktivno radio obračun plaća, no liste je držao kod sebe, a žrtva je dobivala tek sendvič ujutro i večeru.

Jednom je počinitelj ugasio cigaretu na koži žrtve čime je psihološkim pritiskom i zastrašivanjem uspostavio kontrolu nad žrtvom, kažu u policiji.

U kući u kojoj je žrtva bila smještena živjela je osumnjičenikova obitelj koja je znala za to kazneno djelo, no kaznena prijava zasad ide tek protiv osumnjičenog.

Po policijskim podatcima počinitelj je imućniji, posjeduje dva mercedesa i dva BMW-a. U pretrazi njegove kuće pronađeni su pištolj u ilegalnom posjedu, volan ukradenog automobila i još neki predmeti koji ukazuju na druga kaznena djela.

Počinitelj je od ranije policiji poznat zbog teških krađa, iznuda, nasilničkog ponašanja krivotvorenja isprava i prijetnji.

Zbog kaznenog djela trgovanja ljudima i ropstva danas je priveden u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda.

U otkrivanju počinitelja policiji su koristile i dojave SOS telefona, koji je namijenjen takvim žrtvama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙