FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ico Mateković u bijegu koristio mađarsku i hrvatsku putovnicu

ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Bježeći pred zakonom dulje odgodinu i pol dana Ivan Ico Mateković služio se lažnom mađarskom ihrvatskom putovnicom te krivotvorenim vozačkim dozvolama i kreditnimkarticama, izvijestila je danas zagrebačka policija.
ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Bježeći pred zakonom dulje od godinu i pol dana Ivan Ico Mateković služio se lažnom mađarskom i hrvatskom putovnicom te krivotvorenim vozačkim dozvolama i kreditnim karticama, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Krivotvorine dokumente policija je, među ostalim, pronašla u torbi koju je jedan od najtraženijih hrvatskih bjegunaca, organizator otmice Tomislava Zagorca, odbacio neposredno prije uhićenja u ponedjeljak iza ponoći na zagrebačkom Bundeku.

Policija nije željela otkriti na čija su imena izrađene zaplijenjene putovnice, mađarska i bosanskohercegovačka vozačka dozvola te kreditne kartice raznih poslovnih banaka. Sumnja se da je Mateković pomoću tih dokumentata često mijenjao lokacije, a osim u Hrvatskoj navodno se skrivao u Srbiji i Crnoj Gori, Italiji, Austriji i BiH.

Zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak rekao je se još utvrđuju sve okolnosti pod kojima su izrađeni zaplijenjeni dokumenti kao i kanali kojima je Mateković do njih došao. Istražuje se i je li hrvatska putovnica s Matekovićevom slikom, ali izmijenjenim osobnim podacima, napravljena u MUP-u ili nekoj od ilegalnih "radionica".

Policija danas nije željela otkriti je li u pretrazi kuće u kojoj živi Matekovićeva žena pronađen novac niti je li tijekom 18-mjesečnog skrivanja bjegunac u opticaj pustio dio od 750 tisuća eura koliko je, prema presudi zagrebačkog Županijskog suda, naplatio puštanje na slobodu otetog sina generala Vladimira Zagorca.

U torbici koju je ispustio bježeći od policije pronađen je i pištolj "magnum", zbog čega će policija Matekovića, osim za krivotvorene dokumente, prijaviti i za ilegalno posjedovanje oružja.

Kao jedan od svojih idućih koraka čelnici policije najavljuju otkrivanje mreže Matekovićevih pomagača te mjesta njegova boravka od veljače prošle godine. Stoga će razgovarati i s Matekovićevim ocem koji je medijima jučer izjavio da se Ico neko vrijeme skrivao u njegovoj kući u Vrbovcu.

Također se pokušava saznati je li tijekom bijega komunicirao sa svojom braćom Nikolom i Liberom te Hrvojem Petračem - posljednjom trojicom pripadnika deseteročlane otmičarske skupine koji još nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Osim za otmicu tada maloljetnog Tomislava Zagorca, Mateković je na sedam godina zatvora osuđen i zbog organiziranje skupine koja je planirala otmicu djece još nekih bogatih građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙