FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan ugovor o pilot projektu okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Ugovor između vlada Hrvatske i Švedskeo provedbi pripremne faze pilot projekta "Okrupnjavanjepoljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj" potpisali su danas u Zagrebuministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva PetarČobanković i veleposlanik Kraljevine Švedske Sture Theolin .
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Ugovor između vlada Hrvatske i Švedske o provedbi pripremne faze pilot projekta "Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj" potpisali su danas u Zagrebu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković i veleposlanik Kraljevine Švedske Sture Theolin .

Sudionici projekta, koji će trajati otprilike četiri godine, su Ministarstvo poljoprivrede, Švedska agencija za međunarodnu razvojnu pomoć, regionalna i lokalna samouprava, te poljoprivredna gospodarstva, a ukupan iznos darovnice Švedske za provedbu pripremne i provedbene faze iznosi 16,15 milijuna švedskih kruna.

Cilj pilot projekta, kako je rečeno, je unaprijediti strukturu poljoprivrednih gospodarstava okrupnjavanjem poljoprivrednog zemljišta na odabranim pilot lokacijama u Hrvatskoj i tako postići efikasniju poljoprivrednu proizvodnju i potaknuti cjelokupni razvitak ruralnih područja.

Lokalne samouprave u kojima se nalaze odabrane pilot lokacije su grad Novi Vinodolski, grad Vrbovec/općina Krašić i općina Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a izbor će biti potvrđen tijekom pripremne faze pilot projekta.

Zahvaljujući na donaciji ministar Čobanković istaknuo je kako je ovaj projekt značajan budući se uklapa u reformu poljoprivredne politike Hrvatske te će zasigurno poslužiti i za stjecanje iskustava za nove slične projekte.

Podsjetio je kako su okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta te povećanje posjeda osnova za daljni razvoj poljoprivrede.

Veleposlanik Theolin također je naglasio kako je restrukturiranje zemljišta jedna od najvažnijih reformi u poljoprivrednom sektoru. Dodao je kako Hrvatsku na putu ulaska u Europsku uniju očekuju mnogi izazovi, posebice na području poljoprivrede, ističući kako taj period prilagodbe ne smije biti predug.

Theolin je također dodao kako Švedska podržava pregovore Hrvatske za ulazak EU.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙