FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Župan Bubalo proglasio stanje elementarne nepogode

OSIJEK,29. kolovoza 2005.(Hina) - Osječko-baranjski župan KrešimirBubalo proglasio je danas stanje elementarne nepogode za područježupanije i to za poljoprivredne kulture - suncokret, šećernu repu,soju i kukuruz, te povrtlarske kulture, a na području grada Đakova iopćine Čeminac u Baranji i za dugogodišnje nasade jabuka.
OSIJEK,29. kolovoza 2005.(Hina) - Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo proglasio je danas stanje elementarne nepogode za područje županije i to za poljoprivredne kulture - suncokret, šećernu repu, soju i kukuruz, te povrtlarske kulture, a na području grada Đakova i općine Čeminac u Baranji i za dugogodišnje nasade jabuka.

Stanje u poljoprivredi zbog velikih kiša izuzetno je teško, a šteta se procjenjuje na oko 300 milijuna kuna, u što je uključena i šteta na usjevima počinjena prije mjesec i pol, rekao je župan Bubalo na konferenciji za novinstvo.

Istaknuo je da šteta na suncokretu iznosi prosječno 70 posto, ponegdje i više, na kukuruzu i soji od 30 do 45 posto, a na šećernoj repi 50 posto.

Šteta je procijenjena na temelju podataka jedinica lokalne samouprave, rekao je Bubalo, napomenuvši kako je, primjerice, u općini Semeljci šteta od velikih oborina procijenjena na više od pet milijuna kuna, u Đakovu na četiri milijuna kuna, a u Čepinu na čak šest milijuna kuna.

Istaknuo je kako se može očekivati i veća šteta, te da se u rješavanje toga pitanja kao i u saniranje kanalske mreže mora uključiti država.

Osječko-baranjski župan također je rekao kako "ovih dana pojedini ministri i ljudi iz Sabora obilaze poplavljena slavonska područja i daju obećanja o pomoći", dodavši kako su upravo "trojica saborskih zastupnika iz te županije podnijela mnogo amandmana, među kojima i za osiguranje novca za rješavanje kanalske mreže, ali su svi odbijeni".

Napomenuo je i kako je Osječko-baranjska županija ove godine, zajedno s jedinicama lokalne samouprave, sanirala dio kanalske mreže, no za kompletnu sanaciju trebalo bi 250 milijuna kuna.

Župan Bubalo rekao je kako je "bitno da Vlada i Sabor shvate i prihvate činjenicu da moraju početi značajnije pomagati tom dijelu Hrvatske", te da se moraju uzeti u obzir posebnosti te poljoprivredne županije koja je, kako je kazao, "tvornica na otvorenom".

"Upravo ta specifičnost i jest dio regionalne orijentacije za koju se zalažemo" rekao je župan Bubalo, dodavši kako je i to "razlog zahtjeva za fiskalnom decentralizacijom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙