FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Polemike o slobodi na internetu

LJUBLJANA,14. rujna 2005.(Hina) - Internet-forumi u kojima se poziva naobračun s pojedinim društvenim skupinama ne mogu se opravdati slobodom medija jer su i Hitlerovi govori u pivnicama nekima bili samo ventil,ali su mnoge mobilizirali za kasnije zločine, tvrdi slovenski pučkipravobranitelj Matjaž Hanžek u polemici koja se razvila oko internetstranice "nemejebat.com".
LJUBLJANA,14. rujna 2005.(Hina) - Internet-forumi u kojima se poziva na obračun s pojedinim društvenim skupinama ne mogu se opravdati slobodom medija jer su i Hitlerovi govori u pivnicama nekima bili samo ventil, ali su mnoge mobilizirali za kasnije zločine, tvrdi slovenski pučki pravobranitelj Matjaž Hanžek u polemici koja se razvila oko internet stranice "nemejebat.com".

Spomenutu internet stranicu Hanžek je prijavio policiji jer tvrdi da se u njoj poziva na obračun sa strancima, pripadnicima druge nacije i imigrantima, odnosno "čefurima", kako u Sloveniji posprdno zovu neslovence iz republika bivše Jugoslavije.

Stručnjak za internet-kulturu Mišo Alkalaj, braneći prava interneta kao medija potpune slobode, ustvrdio je da su internet-forumi mjesto gdje se oslobađaju društvene frustracije i da je bolje da netko u njima poziva na ubijanje nego da uistinu postavlja bombe.

"Znam da ne mogu dokazati da pozivi na ubijanje u bilo kojem mediju ne djeluju kao ventil, no tvrdim da ih moramo progoniti jednako kao ubojstva, krađe i druga kriminalna djela koja progonimo iako se počinitelji ne otkriju uvijek", odgovorio je Alkalaju u mariborskom dnevnom listu "Večer" od srijede slovenski pučki pravobranitelj Matjaž Hanžek.

Praveći usporedbu s prošlošću, on navodi da su i Hitlerove huškačke govore u muenchenskoj pivnici neki doživljavali samo kao zabavu i društveni ventil.

"No mnogi su ljudi u pozivima austrijskog soboslikara našli rješenje za svoje probleme, a znamo kako je sve skupa završilo", navodi slovenski pučki pravobranitelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙