FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Prodaja državnih dionica "Mercatora" pod povećalom

LJUBLJANA,12. rujna(Hina) - Sporna prodaja 30 postotnog udjela države unajvećem slovenskom trgovačkom lancu "Mercator" postaje predmetomistrage kontrolnih ustanova, a opozicija je najavila da će o tometražiti i raspravu u parlamentu.
LJUBLJANA,12. rujna(Hina) - Sporna prodaja 30 postotnog udjela države u najvećem slovenskom trgovačkom lancu "Mercator" postaje predmetom istrage kontrolnih ustanova, a opozicija je najavila da će o tome tražiti i raspravu u parlamentu.

Kako je u ponedjeljak potvrdio direktor državne agencije za tržište vrijednosnim papirima (ATVP) Neven Borak, u tijeku je istraga nije li u tom poslu došlo do otkrivanja internih informacija. Borak je u izjavi za agenciju STA odbio dati detalje, pojasnivši da kaznena prijava za sada nije uložena.

Istragu o prodaji dionica državnih fondova SOD i KAD u "Mercatoru" domaćim kompanijama Istrabenzu i Pivovarni Laško vodi i Ljubljanska burza, navode slovenski mediji, no predstavnici vlade izjavili su da je riječ o "politički motiviranoj istrazi".

Nekadašnji premijer i čelnik oporbenih demokrata (LDS) Anton Rop izjavio je na konferenciji za novinare da je prodajom dionica "Mercatora" napravljena "najveća pljačka u povijesti Slovenije" i da će o tome zahtijevati raspravu u parlamentu.

Kritike koje oporba upućuje sadašnjoj vladi u vezi spomenute prodaje sugeriraju da nije riječ o povlačenju države iz upravljanja najvećih domaćih kompanija nego njihovu stvaranju nove "ekonomsko-političke elite" vezane na novu vlast i stjecanju utjecaja u medijima.

Najviše špekulacija vezano je uz sumnje da je Janšina vlada s Pivovarnom Laško sklopila sporazum po kojem će joj prepustiti svoj četvrtinski udio u novinsko-izdavačkoj kući "Delo".

"Bit će zanimljivo vidjeti tko će kupiti te dionice", rekao je Rop.

S godišnjom prodajom od 1,6 milijardi eura Mercator najjača slovenska kompanija, ispred ljubljanskog "Petrola", proizvođača kućanskih aparata "Gorenje", trgovačke firme "Merkur" i Telekoma Slovenije.

Pojedini ekonomisti tvrde da operacija prodaja koju je izvela Janšina vlada nije bila izvedena na transparentan način i preko međunarodnog tendera, da je riječ o stvaranju "incestuoznih vlasničkih struktura" koje će i dalje biti pod kontrolom države i da su dionice "Mercatora" prodane ispod cijene i bez premije čime su izgubili vodeći državni fondovi. Slovenski tisak, pozivajući se na neslužbene izvore, tvrdi u ponedjeljak da se je država s novim vlasnicima dionica dogovorila da će isplatu dionica završiti do 2009. godine uz minimalnu kamatnu stopu, te da Istrabenz i Pivovarna Laško, iako javna poduzeća koja moraju objavljivati podatke o svojim poslovima, nisu objavile pojedinosti iz ugovora.

(HIna) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙