FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljana nastoji smiriti medijske odjeke oko ekološke zone

LJUBLJANA,30. kolovoza(Hina) - Slovenska vlada, prema analizama nekihdomaćih medija, nije zainteresirana za preveliko javno izlaganjezaoštrenih odnosa s Hrvatskom izazvanih najavom proglašenja slovenskeekološke zone i epikontinentalnog pojasa u Jadranu, na što je Zagrebreagirao prosvjedom i povlačenjem svog veleposlanika iz Ljubljane nakonzultacije.
LJUBLJANA,30. kolovoza(Hina) - Slovenska vlada, prema analizama nekih domaćih medija, nije zainteresirana za preveliko javno izlaganje zaoštrenih odnosa s Hrvatskom izazvanih najavom proglašenja slovenske ekološke zone i epikontinentalnog pojasa u Jadranu, na što je Zagreb reagirao prosvjedom i povlačenjem svog veleposlanika iz Ljubljane na konzultacije.

Nastojanje da izbjegne novinare i njihova pitanja o odnosima s Hrvatskom navelo je premijera Janeza Janšu da u ponedjeljak otkaže svoj već dogovoreni susret s predstavnicima "sedme sile" kojima je trebao govoriti nakon susreta s američkim senatorom Tomom Harkinom, kako u utorak tvrdi mariborski dnevni list "Večer". Već najavljenu izjavu slovenski je premijer tijekom dana otkazao, a o susretu s američkim senatorom kojemu je majka bila podrijetlom iz Slovenije iz Janšina je kabineta upućena samo rutinska izjava.

Kako u komentaru mariborskog lista navodi Branko Maksimovič, nakon izmjene "diplomatskih udaraca" između Zagreba i Ljubljane nastupilo je zatišje, a bez prave reakcije Ljubljane ostala je i izjava neimenovanog hrvatskog diplomata o stvaranju "tampon zone" u Savudrijskoj vali, kako bi se izbjegli potencijalni ribarski incidenti.

Slovenskog šefa diplomacije Dimitrija Rupela, navodi Maksimovič, znatno zabrinjava izjava njegove hrvatske kolegice Kolinde Grabar Kitarović koja se, navodi slovenski novinar, ilustrirajući neprihvatljivost slovenskog zakonskog prijedloga o ekološkoj zoni pozvala na stalnu prisutnost hrvatskih ribara u zaljevu.

Rupel međutim i dalje ustrajava na diplomatskim osmjesima i samouvjereno izjavljuje da će Slovenija djelovati smireno i bez izazivanja unutarnjih političkih strasti oko "morskog" pitanja koje je u Sloveniji uvijek predmetom burnih javnih reakcija.

Slovenske medije u međuvremenu je zaintrigirala i navodna vijest o tome da je slovenska policija do daljnjega dobila upute da ne prelazi crtu sredine u zaljevu, no kako je javila slovenska televizija, iz policijske centrale u Ljubljani to je neslužbeno zanijekano.

Uz špekulacije slovenskog novinstva oko potencijalnih nesporazuma u Piranskom zaljevu odnosno Savudrijskoj vali slovenske je medije jako zainteresirao i prilog o hrvatsko-slovenskim odnosima koji je u ponedjeljak objavljen u njemačkom Frankfurter Allgemeine Zeitungu.

Naime, jedan od rijetkih priloga koji je na tu temu objavljen u medijskoj galaksiji izvan Slovenije i Hrvatske shvaćen je u Ljubljani kao prihvaćanje hrvatskih stajališta jer se u članku govori da Slovenija želi osnovati ekološku zonu ne samo u spornom zaljevu nego i u vodama koje su nesumnjivo hrvatske.

(Hina) xfl ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙