FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša o slovenskom proglašenju ekološke zone

LJUBLJANA,27. kolovoza(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša izjavioje u subotu da Slovenija odlukom o proglašenju ekološke zone u Jadranune posiže za tuđim teritorijem niti želi izazvati sukob.
LJUBLJANA,27. kolovoza(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u subotu da Slovenija odlukom o proglašenju ekološke zone u Jadranu ne posiže za tuđim teritorijem niti želi izazvati sukob.

"Prihvaćeni prijedlog zakona o proglašenju ekološke zone i epikontinentalnom pojasu ne predstavlja posezanje za bilo čijim tuđim teritorijem niti je žarište bilo kakvog sukoba", komentirao je Janša odgovor hrvatske Vlade na odluku slovenske vlade koja je u četvrtak po hitnom postupku u parlament uputila prijedlog takvog zakona.

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević u petak je u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija slovenskom veleposlaniku Andreju Bekešu uručio protestnu notu RH vezanu za odluku slovenske vlade o prihvaćanju Prijedloga zakona o proglašenju ekološke zone i epikontinentalnom pojasu, a upoznao je i veleposlanike država članica Europske unije i predstavnika Delegacije Europske komisije u Zagrebu sa stajalištem Hrvatske o odluci slovenske vlade kojom se prijedlog zakona o proglašenju ekološke zone

i epikontinentalnog pojasa upućuje u parlamentarnu proceduru.

Janša je, govoreći novinarima u Gornjoj Radgoni prilikom otvaranja međunarodnog poljoprivrednog sajma, rekao je da je spomenuta odluka slovenske vlade "pravni akt koji se zasniva na (slovenskom) pomorskom zakoniku".

"U njemu je jasno zapisano da Slovenija ima pravo na suverene zone na moru", rekao je Janša.

Slovenski je premijer ocijenio da je reakcija Hrvatske na takav potez Ljubljane bila "djelomice očekivana", ali je istaknuo da je i odluka slovenske vlade bila "očekivana", te da su predstavnici slovenske vlade u kontaktu s hrvatskim kolegama "pojasnili svoje razloge koji su razumljivi i široj javnosti".

Prema riječima slovenskog premijera, Slovenija je najavom proglašenja svoje jadranske zone i epikontinentalnog pojasa "učinila isto što su učinile i druge države uz Jadransko more", a da "kao pomorska država to nije učinila, djelovala bi neracionalno".

Slovenski tiskani i elektronski mediji danas pod velikim naslovima izvješćuju o navodnoj velikoj homogenizaciji hrvatske politike oko zaoštravanja odnosa sa Slovenijom.

"Hrvatska jedinstveno protiv Slovenije", piše o problemu slovenske jadranske zone i hrvatskim reakcijama ljubljansko "Delo".

Posebnu pozornost izazvala je i najava neimenovanog hrvatskog diplomata o prijedlogu po kojemu bi Hrvatska išla s inicijativom o stvaranju "tampon-zone" blizu crte razgraničenja na moru, kako ne bi dolazilo do konflikata.

Kako je javio Slovenski radio, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u petak navečer je u Debelom rtiču na slovenskoj obali izjavio da tu inicijativu shvaća kao eventualni uvod u razgovore s Hrvatskom "o razgraničenju morskih zona" u Jadranskom moru.

(Hina) xfl ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙