FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare-Ožbolt: Ustupanje "predmeta Ademi-Norac" priznanje Hrvatskoj

ZAGREB,14. rujna(Hina) - Odluka Haškog suda (ICTY) o prepuštanju Hrvatskoj suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu potvrda jekredibiliteta hrvatskog pravosuđa i priznanje naporima koji suučinjeni na njegovoj prilagodbi standardima ICTY-a, izjavila je usrijedu ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.
ZAGREB,14. rujna(Hina) - Odluka Haškog suda (ICTY) o prepuštanju Hrvatskoj suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu potvrda je kredibiliteta hrvatskog pravosuđa i priznanje naporima koji su učinjeni na njegovoj prilagodbi standardima ICTY-a, izjavila je u srijedu ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

"Ne krijem zadovoljstvo što je Haški sud nakon svih dodatnih napora koje je Hrvatska učinila, prepustio slučaj hrvatskom pravosuđu što pokazuje njegov kredibilitet", kazala je ministrica Škare-Ožbolt u telefonskom razgovoru.

"Dobijanju predmeta ICTY-a prethodila je složena procedura u kojoj je napravljen niz koraka na prilagodbi zakonodavstva i dodatne edukacije sudaca i državnih odvjetnika", kazala je ministrica.

Vijeće za prepuštanje predmeta ICTY-a u obrazloženju odluke je naglasilo kako su zadovoljeni svi predviđeni uvjeti za prebacivanje, što je, po riječima ministrice Škare-Ožbolt "priznanje i znak povjerenja u hrvatsko pravosuđe".

Podsjetila je da je prema Pravilu 11 bis predmet mogao biti prepušten i nekoj trećoj zemlji koja ima ugovor s ICTY-em.

Na upit o tome kada bi moglo početi suđenje u Hrvatskoj, kazala je kako "slijedi procedura prebacivanje dokumentacije i dokaznog materijala koja će zahtijevati određeno vrijeme".

Vijeće za prepuštanje Tužiteljstvu ICTY-a dalo je rok od 30 dana za prebacivanja popratnog materijala Državnom odvjetništvu RH.

Na pitanje hoće li se suđenje održati u Zagrebu, ministrica je rekla da će Vrhovni sud RH donijet će odluku o tome kojem će od četiri suda predviđena za istragu i procesuiranje ratnih zločina - Županijskim sudovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku - predmet biti povjeren.

Zajedničkom optužnicom od 27. svibnja 2004., Ademija i Norca se po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti tereti u pet točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja navodno počinjena protiv srpskih civila i zarobljenih vojnika tijekom operacije HV Medački džep u rujnu 1993.

Optuženi su za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, ubojstva, bezobzirno uništavanje sela te pljačku javne i privatne privatne imovine.

U vrijeme operacije Medački džep, od 9. do 17. rujna 1993., Ademi je bio zapovjednik Zbornog područja Gospić, a Norac zapovjednik 9. Motorizirane gardijske brigade HV, koja je bila udarna snaga u toj operaciji, jednoj od prvih oslobodilačkih akcija HV tijekom rata.

Ademi se od veljače 2002. nalazi na slobodi do početka suđenja, a Norac u zatvoru u Glini na izdržavanju 12-godišnje kazne zatvora koja mu je izrečena pred Županijskom sudom u Rijeci zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Gospiću 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙