FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Općinski sud u Solinu

SOLIN,2. rujna 2005.(Hina) - Ministrica pravosuđa, uprave i lokalnesamouprave Vesna Škare - Ožbolt svečano je danas u Solinu otvorilaprostorije novoosnovanog Općinskog suda koji zauzima oko 650 metaračetvornih na prvom i drugom katu u poslovno - prodajnom centru usredištu grada.
SOLIN,2. rujna 2005.(Hina) - Ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Vesna Škare - Ožbolt svečano je danas u Solinu otvorila prostorije novoosnovanog Općinskog suda koji zauzima oko 650 metara četvornih na prvom i drugom katu u poslovno - prodajnom centru u središtu grada.

U uređenje prostorija, četiri sudnice, pisarnicu i zemljišnoknjižni odjel, te najsuvremeniju informatičku opremu, Ministarstvo je uložilo oko pola milijuna kuna, a sud će imati 21 zaposlenika. Ugovor o najmu prostora, za jednu kunu, s gradskim je Poglavarstvom ministrica Škare - Ožbolt potpisala u rujnu prošle godine.

"Općinski sud u Solinu preuzet će zemljišnoknjižni odjel, te sve parnične i izvanparnične predmete, koji su već pokrenuti pred Općinskim sudom u Splitu, a zahvaljujući informatizaciji sustava, stranke više neće trebati dolaziti na sud za svaku sitnicu, već će se o svemu moći informirati putem internetskih stranica, uključujući i izravnu komunikaciju s predsjednikom suda", naglasila je ministrica.

Na svečanosti su nazočili i predsjednik Županijskog suda Igor Benzon, splitsko - dalmatinski župan Ante Sanader, predsjednici susjednih sudova, saborski zastupnici, te gradski i drugi županijski čelnici.

Solinski sud bitno će rasteretiti rad splitskoga koji je opterećen velikim brojem neriješenih predmeta, a budući da Solin, zajedno sa susjednim općinama, ima oko 40 tisuća stanovnika, ministrica je pravosudnim djelatnicima poručila kako očekuje da pridonesu rješavanju nagomilanih problema.

Dodala je kako 60 posto svih neriješenih predmeta otpada na sudove u Splitu i Zagrebu.

Predsjednik solinskoga suda Ivica Botica rekao je kako će ta pravosudna institucija preuzeti oko pet tisuća ovršnih i oko četiri tisuće zemljišnoknjižnih predmeta sa splitskoga suda.

"Od 39 katastarskih općina, koliko ih je sada bilo na splitskom Općinskom sudu, 29 će se prenijeti na solinski sud, što znači da će od 50 tisuća zemljišnoknjižnih uložaka, oko 23 tisuće preuzeti novoosnovani sud", rekao je Botica.

Prostorije Općinskoga suda blagoslovio je župnik solinske župe Gospe od otoka Vinko Sanader.

Ministrica Vesna Škare - Ožbolt, nakon svečanosti otvaranja suda, odgovarajući na novinarski upit kako tumači zabrinutost europskih čelnika glede mnogobrojnih plakata s likom generala Ante Gotovine, posebno u Dalmaciji, pa i stotinjak metara od Suda u Solinu, kazala je kako "plakati nisu dokaz suradnje ili nesuradnje s Haagom i onoga što Hrvatska čini da završi ovaj preostali slučaj, jer", naglasila je, "suradnja s Haaškim sudom u potpunosti je ostvarena".

"Hrvatska čini sve napore da bi razriješila i to posljednje pitanje i akcijski se plan ostvaruje kako je zacrtano", poručila je.

Ministrica je kazala i da za sada nema nove informacije vezane uz slučaj Hrvoja Petrača i njegova traženja azila u Grčkoj gdje je uhićen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙