FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare-Ožbolt: Uskoro zahtjev za izručenjem kapetana Dragana

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožboltizjavila je danas da će Hrvatska izručenje Dragana Vasiljkovića,poznatog kao Kapetan Dragan, kojeg su u Australiji pronašli novinaritamošnjeg dnevnika, zatražiti kad Interpol utvrdi je li doista riječ oosobi koja se tereti za ratne zločine u vrijeme Domovinskog rata.
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izjavila je danas da će Hrvatska izručenje Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, kojeg su u Australiji pronašli novinari tamošnjeg dnevnika, zatražiti kad Interpol utvrdi je li doista riječ o osobi koja se tereti za ratne zločine u vrijeme Domovinskog rata.

"Zahtjev za izručenjem zbog najtežih ratnih zločina ubrzo će biti poslan Australiji", izjavila je za Hinu ministrica pravosuđa. "Sada kad znamo gdje je, ocijenit ćemo cijeli slučaj, u dogovoru s Državnim odvjetništvom", dodala je. No ustvrdila je kako prije nego li bude poslan službeni zahtjev za izručenjem putem Interpola treba provjeriti identitet osobe koju su otkrili australski mediji.

U Ministarstvu pravosuđa i Državnom odvjetništvu danas se nije mogao dobiti odgovor je li u Hrvatskoj protiv Dragan Vasiljković do sada pokrenut kazneni postupak zbog ratnog zločina.

Prema ranijem pisanju hrvatskog tiska, sumnjiči ga se za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim civilima u Tovarniku 23. rujna 1991.

U uredu glasnogovornika i tužiteljstva Haaškog suda Hini je rečeno kako protiv Vasiljkovića nije podignuta optužnica te da u sklopu izlazne strategije sud više i nema mandat pokretati nove optužnice. No, to ne znači da bilo koja zemlja, ako ima indicija ili dokaza, ne može pokrenuti istragu, pa i sudski postupak protiv bilo koje osobe koju smatra odgovornom za ratni zločin, jer on ne zastarijeva, ističu u Haagu.

Australski dnevnik "The Australian" objavio je, a "Jutarnji list" prenio, da Dragan Vasiljković, jedan od vođa srpskih paravojnih postrojba u tijeku rata u Hrvatskoj, živi u predgrađu Pertha i radi kao učitelj golfa. List navodi i da je Vasiljković australski državljanin i bivši vojni rezervist koji je do odlaska u rat 1991. u Melbourneu vodio javnu kuću. U vrijeme Domovinskog rata navodno je metodama australskih elitnih postrojba uvježbao više od 16 tisuća srpskih boraca.

U Australiji se, po pisanju dnevnika, predstavlja imenom Daniel Snedden, a u izjavi listu koji ga je pronašao odbacio je sve optužbe za ratni zločin. Rekao je i da je već bio u Den Haagu, gdje je na prijedlog tužiteljstva svjedočio kako je srpska paravojska u Hrvatskoj bile pod nadzorom Slobodana Miloševića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙