FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO se širi u Afganistanu, ali ne sudjeluje u borbama

BERLIN, 14. rujna 2005. (Hina/Reuters) - NATO je u srijedu obećao daće krenuti s planiranim širenjem mirovnih snaga u Afganistanu ali jenekoliko europskih zemalja odbacilo američki poziv da se priključeborbi protiv pobunjenika predvođenih talibanima.
BERLIN, 14. rujna 2005. (Hina/Reuters) - NATO je u srijedu obećao da će krenuti s planiranim širenjem mirovnih snaga u Afganistanu ali je nekoliko europskih zemalja odbacilo američki poziv da se priključe borbi protiv pobunjenika predvođenih talibanima.

Pobunjenici u Afganistanu često napadaju američke snage i američki je ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio na sastanku u Berlinu da bi ostale članice Saveza trebale pružiti više pomoći nakon izbora koji će se održati u nedjelju. Istovremeno drugi američki dužnosnici izražavaju želju da se smanji broj američkih vojnika kad to bude moguće.

Međutim, Francuska i Španjolska inzistiraju da zadaci mirovnih postrojbi trebaju biti odvojeni od operacije Trajna sloboda (OEF) koju vodi SAD i u kojoj sudjeluje 20.000 vojnika.

"Te misije trebaju biti odvojene s odvojenim zapovjednim lancem. Jedino zajedničko što imaju jest da su u istoj zemlji", kazao je španjolski ministar obrane Jose Bono Martinez, izražavajući stajalište francuske kolegice Michelle Alliot-Marie. Njemački ministar obrane Peter Struck također je izrazio suzdržanost prema američkom pozivu.

I glavni tajnik Nato-a Jaap de Hoop Scheffer je priznao da postoje razlike o tome kako bi NATO trebao funkcionirati uz OEF, ali ističe da će Sjevernoatlantski savez nastaviti širiti svoju nazočnost u Afganistanu.

OEF se bori protiv talibana u Afganistanu od američke invazije na tu zemlju 2001. godine. NATO je preuzeo vođenje UN-ove stabilizacijske misije dvije godine nakon toga. S obzirom na izbore koji se očekuju i predstavljaju vodeće sigurnosno pitanje NATO je povećao broj svojih vojnika na 10.000 u Kabulu, te sjevernom i zapadnom dijelu zemlje. Sljedeće godine želi se proširiti na opasniji jug i istok zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙