FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush i irački predsjednik Jalal Talabani odbili su u utorak odrediti datum povlačenja američkih trupa iz Iraka, ali je irački šef države izrazio nadu da će iračke snage moći preuzeti brigu o sigurnosti zemlje do kraja naredne godine. Bush je kazao da će se Amerika povući nakon što Irak bude u mogućnosti uhvatiti se u koštac s pitanjem sigurnosti, istaknuvši da je "SAD nepokolebljiv u potpori iračkoj demokraciji" usprkos, kako je kazao, "akcijama zapanjujuće okrutnosti" u zemlji.

BERLIN - U Berlinu je u utorak poslije podne počeo neslužbeni sastanak ministara obrane zemalja članica NATO saveza na kojem bi trebalo biti riječi o reformi saveza kao i o budućnosti i obliku vojnog angažmana kako u Afganistanu tako i na Kosovu. Glavni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer je prilikom otvaranja susreta pohvalio Njemačku zbog dobre suradnje. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld se partnerima iz NATO saveza zahvalio na pomoći pruženoj područjima koja je pogodio uragan "Katrina". Sastanak završava u srijedu raspravom o budućnosti misija na Kosovu i Afganistanu.

LONDON - NATO treba tisuće dodatnih vojnika za raspoređivanje u Afganistanu, rekao je u utorak britanski ministar obrane John Reid. Britanski ministar je precizirao da bi te dodatne postrojbe trebale stići iz nekoliko zemalja, a ne samo iz Velike Britanije. Reid je to rekao na konferenciji za novinare u Londonu prije odlaska u Berlin na dvodnevni sastanak posvećen misiji NATO-a u Afganistanu.

MOSKVA - Rusija će preispitati svoju vojnu doktrinu ukoliko Sjedinjene Države prihvate doktrinu kojom se predviđa nanošenje preventivnih nuklearnih udara neprijatelju koji posjeduje oružje za masovno uništavanje, rekao je u utorak ruski ministar obrane Sergej Ivanov, a prenosi Interfax iz Berlina. "To je vrlo pogubna tendencija. Snižavanje praga uporabe nuklearnog oružja jako je opasno", dodao je Ivanov koji boravi u njemačkoj prijestolnici na neslužbenom sastanku ministara obrane zemalja NATO-a.

SKOPLJE - Makedonija je razočarana najavama iz Bruxellesa i Washingtona da se poziv za prijam u NATO zemljama Jadranske skupine odgađa za 2008. godinu te je u utorak najavila intezivnije kontakte s članicama i čelnicima Saveza. Nezadovoljstvo zbog odlaganja poziva za prijam u NATO makedonski državni vrh izrazio je veleposlanicima zemlja članica NATO-a, na susretu održanom u utorak u Skoplju, i pri tom najavio intezivnije lobiranje za promjenu odluke kod članica i to već za vrijeme ovogodišnjeg zasjedanja Skupštine UN-a u New Yorku.

BEOGRAD - U nastavku suđenja 16-torici optuženih srpskih teritorijalaca za ubojstva 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara u studenom 1991. godine, u utorak je pred tročlanim Sudskim vijećem Specijalnog suda za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, svjedok Vilim Karlović opisao kako su mu dvojica optuženih Marko Ljuboje i Predrag Milojević, čiji su nadimci "Mare" i "Kinez" spasili život. Svjedok Karlović, koji je bio dragovoljac Zbora narodne garde, a sada je umirovljenik, opisao je kako je iz vukovarske bolnice autobusom prebačen na Ovčaru.

PRIŠTINA - Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova odredio je u utorak izaslanstvo koja će sudjelovati u pregovorima o konačnom statusu Kosova, a uz Rugovu u pregovorima će sudjelovati predsjednik parlamenta Nexhat Daci, premijer Bajram Kosumi i čelnici dviju najvećih oporbenih stranaka- Hashim Thaqi, predsjednik Demokratske partije i Veton Surroi, predsjednik stranke Ora. U izaslanstvu nema predstavnika kosovskih Srba koji i dalje bojkotiraju kosovske institucije. Izdavač prištinskog dnevnika "Zeri" Blerim Shalu imenovan je kao nestranačka ličnost koordinatorom radnih skupina za pripremu pregovora o statusu Kosova.

RIM - Talijanski Vrhovni sud odobrio je u utorak izručenje britanskim vlastima Hamdija Issaca (27), uhićenog u Italiji 29. srpnja. London je zatražio izručenje Hamdija Issaca zbog optužbe da je sudjelovao u neuspjelom atentatu, zajedno s još trojicom terorista, na londonsku podzemnu željeznicu 21. srpnja. Članovi Vrhovnog suda odbili su žalbu obrane Hamdija Issaca. Odvjetnik Paolo Iorio, koji je predstavljao britansku stranu, izjavio je da će Issac biti predan "narednih dana" i dodao da je Vrhovni sud "u cijelosti prihvatio razloge Velike Britanije" na osnovi kojih je zatraženo njegovo izručenje.

GAZA - Jedan od glavnih vođa Hamasa, Mahmud Zahar, izjavio je u utorak na skupu u Gazi kojim se obilježava izraelsko povlačenje, da će njegov pokret zadržati oružje i pojačati napade na Izrael na Zapadnoj obali i u Jeruzalemu. "Naše će oružje ostati u našim rukama sve dok se palestinska zastava ne bude vijorila nad Jeruzalemom", rekao je Zahar u govoru pred više tisuća simpatizera Hamasa okupljenih u središtu Gaze. Ustvrdio je da "Zapadnu obalu očekuje džihad i mučeništvo, a Jeruzalem će vidjeti što je jak otpor".

KHAN YOUNES - Granica između pojasa Gaze i Egipta, gdje vlada posvemašnja anarhija nakon povlačenja izraelske vojske u ponedjeljak, zatvorit će se u utorak u ponoć po lokalnom vremenu, izvijestio je zapovjednik palestinske sigurnosti. Pukovnik Jamal Kayed, zapovjednik nacionalne sigurnosti na jugu pojasa Gaze, kazao je da će na granicu biti raspoređeno 1.200 pripadnika palestinskih snaga sigurnosti kako bi se spriječio ulazak.

BELFAST - Vodeća sjevernoirska protestantska paravojna skupina pozvala je u utorak na okončanje nasilja i sukoba između protestanata i policije koji posljednjih dana bjesne diljem Sjeverne Irske, doznaje se iz priopćenja te organizacije. Ulsterska obrambena udruga (UDA) traži od svojih aktivista da "izbjegavaju svaki sukob na ulicama i da se klone svakog oblika nasilja". Od subote je ranjeno više od 60 policajca i nepoznat broj civila tijekom tri noći žestokih borbi u kojima su se sukobili protestanski prosvjednici sa snagama reda.

PESHAWAR - Pakistanska vojska uništila je važno al-Qaidino skrovište i uhitila 21 sumnjivog aktivista, među kojima je bilo i stranaca, te vladina dužnosnika optuženog da im je pomagao u udaljenom plemenskom području kod granice s Afganistanom, izjavio je vojni dužnosnik u utorak. Tijekom petodnevne operacije više tisuća vojnika zauzelo je skrovište oružja s bombama, detonatorima, raketama, komunikacijskom opremom za razmjenu poruka s aktivistima u Afganistanu te propagandni CD-i i literatura. Operacija se poklopila s odlaskom predsjednika Perveza Musharrafa na summit UN-a u New Yorku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙