FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski tisak: napad nije uzrok pada helikoptera u Afganistanu

MADRID, 21. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Španjolski istražiteljipada helikoptera u Afganistanu u kojemu je poginulo 17 pripadnikamirovnih snaga isključili su mogućnost da je uzrok rušenja bio oružaninapad, piše u nedjelju dnevnik El Pais.
MADRID, 21. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Španjolski istražitelji pada helikoptera u Afganistanu u kojemu je poginulo 17 pripadnika mirovnih snaga isključili su mogućnost da je uzrok rušenja bio oružani napad, piše u nedjelju dnevnik El Pais.

Helikopter Cougar srušio se u utorak blizu grada Herata na zapadu Afganistana pri čemu je poginulo 17 španjolskih vojnika iz Međunarodnih snaga za sigurnost i pomoć Afganistanu (ISAF) pod vodstvom NATO-a.

Ministar obrane Jose Bono kazao je u utorak u Madridu da je uzrok pada helikoptera možda bio napad ili nesreća.

Zapovjednik afganistanskih pobunjenika, taliban Mullah Dadullah ustvrdio je da su gerilci srušili helikopter ali to nije potkrijepio nikakvim dokazima. Herat je relativno siguran dio Afganistana gdje su talibani i njihovi islamski saveznici manje aktivni nego li u drugim dijelovima zemlje.

Dnevnici El Pais i ABC, citirajući izvore nacionalne obavještajne službe, pišu u nedjelju kako nisu pronađene nikakve indicije o napadu. Ministarstvo obrane nije moglo komentirati njihovo pisanje, prenosi agencija Reuters.

Španjolska, koja ima oko 840 vojnika u Afganistanu i svoje je vojno prisustvo udvostručila uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji 18. rujna, poslat će 24 nova vojnika u misiju u ponedjeljak, potvrdila je glasnogovornica ministarstva obrane.

Godine 2003., 62 vojnika poginula su pri padu zrakoplova iznad Turske kojim su se vraćali u domovinu.

Državni pokop 17 mirovnih promatrača održan je u subotu u Španjolskoj u nazočnosti kraljevske obitelji, premijera Josea Luisa Zapatera i nekoliko visokorangiranih dužnosnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙